Teniszközpont épül a Debreceni Egyetemen

Helyi hírek Ország

Sportgazdasági-menedzsment és Teniszközpontot hoz létre a Debreceni Egyetem a Böszörményi úti campusán. A nettó 860 millió forintból felépülő komplexum alapkövét 2018. október 25-én rakták le.

Az épület két fő épületrészből áll majd össze. Az első, fejépületi szekcióban három szinten oktatási (tantermek, irodák) és kiszolgáló helyiségek (öltöző, nézőtér, büfé) találhatók majd, a második szekcióban,magában a teniszcsarnokban pedig négy szabványos méretű, kemény borítású teniszpályát alakítanak ki.

A központ egyfelől oktatási célokat szolgál majd, mind elméleti, mind pedig a teniszoktatás szempontjából gyakorlati síkon is, másfelől pedig ezen központi létesítmény helyet ad a sportágat űző sportolók számára gyakorláshoz és versenyzéshez is. A csarnok mobil pályák használatával alkalmas lesz tollaslabdázásra is.

Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora beszédében felidézte, a központ szükségessége a város és az egyetem vezetésének 2016 eleji megbeszélései során merült fel lakossági jelzésekre, s Papp László polgármester vetette fel, hogy a központnak az egyetemen lenne a helye. Az egyetem sporttal kapcsolatos képzéseinek népszerűsége és bővülése pedig azt indokolta, hogy oktatóhelyekkel is bővítsék a központot.

Papp László kiemelte, a sportlétesítmények fejlesztésében a Debreceni Egyetem nagyon jó partnere a városnak.A polgármester elmondta, ezek a sportlétesítmények nem csupán az egyetemisták, hanem a debreceni lakosok érdekeit is szolgálják, így lesz ez a teniszközpont esetében is.

Pető Károly, a Gazdaságtudományi Kar dékánja arról beszélt, hogy közel négyszáz hallgató vesz részt a sportszervezés, rekreáció és sportgazdasághoz kapcsolódó képzésekben, s egyre nagyobb az érdeklődés. A dékán elmondta, a teniszközpontban kap majd helyet a kar Sportgazdasági és -menedzsment Tanszéke.

Bács Zoltán kancellár felidézte, hét évig küzdöttek azért, hogy elindulhasson a Debreceni Egyetemen sporttudományi képzés, azóta azonban bizonyított az intézmény; megkerülhetetlen lett az egyetem a sporttudomány területén. A kancellár elmondta azt is, hogy a beruházásra fordítandó egyetemi forrásából a Gazdaságtudományi Kar több mint 200 millió forinttal veszi ki a részét, ami szerinte mutatja, hogy a kar nagyon jól működik.

Az építkezés a régészeti munkákat követően a közelmúltban kezdődött meg, a cégeknek kilenc hónapjuk lesz megépíteni a teniszközpontot. A központhoz kapcsolódó nyolc külső pálya egy későbbi ütemben készül majd el.

A kivitelezést a Hunép Zrt. és a Globál Sport Kft. konzorciuma végzi.

Fotók: Miskolczy János