Aranyos nyílméregbékák fejlődnek a debreceni állatkertben

Helyi hírek

A különleges türkiz zöld színű kis békák 18 nap peteállapot után fejlődtek ebihallá, s a napokban érik el kifejlett formájukat. A négy nyílméregbéka utód érkezésével 4 év alatt összesen 10 egyeddel bővült számuk. Így Debrecenben található Magyarország legnagyobb állománya.

Az egészséges és fürge békák egyelőre szüleiktől külön terráriumban élnek, ahol az állatgondozók óvó felügyelete segíti természetes fejlődésüket. A látogatók már láthatják az újra egyesült családot az állatkert Pálmaházában.

A nyílméregbékafélék elnevezése a dél-amerikai indiánoktól ered, akik a békák bőréből kinyert mérget a nyilaik hegyére kenték és ennek segítségével vadásztak. A nyílméregbéka az egyik legveszélyesebb állatfaj a világon. Mérge nagyon nehezen bomlik, mely az elfogyasztott mérgező rovarokból, pókokból, százlábúakból származik és az ezekben az állatokban található méreg koncentrálódik a béka bőrén. A most cseperedő nyílméregbékák nem rendelkeznek méreganyaggal, mivel táplálékuk nem tartalmaz méreganyagot.

Az amúgy is alacsony szaporodási rátával rendelkező, dél – és közép – Amerika esőerdeiben őshonos aranyos nyílméregbékát jelenleg elsősorban az élőhelyvesztés és az illegális kereskedelem fenyegeti. Szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajok vörös listáján.