Látványos installáció jelzi Debrecenben: az Európa Kulturális Fővárosa cím is jó helyen lesz itt

Helyi hírek

A virágkarneváli előkészületek jegyében virágokkal díszített installációt állítottak fel szombaton Debrecen belvárosában, amely azt fejezi ki, hogy a város 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa (EKF) szeretne lenni.

Amilyen lehetőséget jelent Debrecen gazdaságfejlesztésében, hogy a BMW autógyárat épít a városban, hasonló hatású lenne a kultúra területén az EKF-pályázat elnyerése – mondta a város kulturális alpolgármestere a D2023 nevet viselő installáció felállítása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: a város 2030-ig szóló kulturális stratégiájának fontos állomása lenne a 2023-as EKF cím. Ennek érdekében fontos a program társadalmasítása, hogy minél többen tudjanak róla és minél több debreceni polgár legyen, aki a törekvések mögé áll és tudja, mit fejez ki a D2023 – fűzte hozzá.

Porkoláb Gyöngyi, az EKF Debrecen 2023 Programiroda operatív igazgatója kiemelte: a művészeti összefogással elkészített installáció elsődleges célja, hogy megállítsa az embereket, felkeltse érdeklődésüket az EKF-projekt iránt.

Elmondta azt is: a D betűből és a 2023 számjegyeiből álló vasállványra rögzített térkompozíció különlegessége, hogy debreceni alkotócsoportok – Rácz Róbert grafikus, a Kerma Design Kft., a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és az XPonential Coworking Office – díszítették virágmotívumokkal egyedi elképzelésük szerint, a négy évszak jellemző jegyeit felhasználva.

Az installáción található QR kód segítségével további információt találnak az érdeklődők az EKF Debrecen 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról, illetve a Rózsa utcán kihelyezett térkompozícióról – jelezte Porkoláb Gyöngyi, megemlítve, hogy a Rózsa utcán felállított D2023 színpadon szombat este debreceni, újvidéki, paderborni fiatalok lépnek fel.

Kép forrása