Hárman haltak meg a bocskaikerti elkerülőn – bíróság előtt a vétkes sofőr

Helyi hírek

Június 25-én, hétfőn tárgyalja a Debreceni Járásbíróság az októberi, 354-es úton történt tragédia ügyét.

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség vádirata szerint H.G. 2003-ban szerzett jogosítványt, az elmúlt két évben szabálysértési eljárás nem indult ellene és 14 év alatt 700 – 800 ezer kilométert vezetett balesetmentesen. A balesetben érintett járművel 15 ezer kilométert közlekedett.

A vádlott 2017. október 3-án, este 10 óra után borult időben, éjszakai fényviszonyok mellett közlekedett Bocskaikert felől Debrecen irányába, a 4-es számú főút Debrecent elkerülő szakaszán, a 354-es számú úton. Az elkerülőn közvilágítás nem volt, a vádlott nedves, töredezett, hullámos felületű úttesten, gyér forgalomban haladt.

Az elkerülő kétirányú, osztatlan út, egy-egy 3,6 méter széles forgalmi sávval.

Az autó 110 – 120 km/h sebességgel haladt Bocskaikert és Debrecen – Józsa között, amikor a vádlott „nagyfokú figyelmetlensége” folytán áttért a szemközti sávba és frontálisan ütközött egy Bocskaikert irányába, szabályosan közlekedő személygépkocsiba.

Az ütközés következtében a vétlen autó 20 éves vezetője, valamint a hátul ülő 23 és 41 éves utasai a helyszínen életüket vesztették. Sérüléseik olyan súlyosak voltak, hogy életük megmentésére reális esély sem volt – írja a vád. A vétlen autó másik két utasa életveszélyes, a vádlott 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Mindkét autóban a sofőrök és az utasok is becsatolt biztonsági övvel utaztak.

H.G. megszegte a KRESZ közlekedési szabályait, amely kimondja: az előzés és a kikerülés kivételével a gépjárművel a menetirány szerinti jobb oldalon, az út és a forgalmi viszonyok szerint jobbra tartva kell közlekedni – tartalmazza a vádirat.

A vádlott jogosítványát gyanúsítotti kihallgatása során elvették, a járási hivatal pedig azóta a büntetőeljárás jogerős befejezéséig az okmányt bevonta.