Felújították a Böszörményi úti orvosi rendelőt

Helyi hírek

A Debrecen, Böszörményi út 136. szám alatti rendelő 1960-ban épült, amelyben egy házi gyermekorvosi körzet és négy területi védőnői körzet működik.

A házi gyermekorvosi körzethez 2017-ben összesen 1180 gyermek tartozott, ám a praxisba bejelentkezett gyermekek száma 1300 fő volt. A védőnők 2017. évben 908 főt gondoztak, melyből 97 újszülött volt. 2018. áprilisi adatok szerint a várandósok száma a védőnők ellátási területén: 58 fő.180511-boszormenyi-uti-orvosi-rendelo-atado-SzD-KA_17   

Hernádi Zoltán, a városrész önkormányzati képviselője azt mondta: régóta várták már a felújítást. A képviselő szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek ezek után barátságos körülmények között kaphatnak ellátást.

A házi gyermekgyógyász ellátási területe: Vezér utcai lakótelep, Akadémia utca –Tessedik utca, Liget lakópark. A területi védőnők ellátási területe: Kismacs, Nagymacs, Böszörményi út 68-tól végig, a Füredi kapu, a Vezér utcai lakótelep, Akadémia utca –Tessedik utca, Liget lakópark.

A rendelő nagy igénybevételnek volt kitéve, kis alapterületű volt, korszerűtlen, a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott és az elektromos- és gépészeti rendszer is elöregedett, ezért szükséges volt a belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti felújítása.

Az energiahatékonyság elérése érdekében magas hőszigetelési követelményeket is kielégítő műanyag nyílászárókat építettek be, a tetőhéjazatot lecserélték, illetve teljes körűen felújították a fűtési rendszert. Megújuló energiaforrásként napelemek telepítettek, melyek gazdaságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé, így csökkent az orvosok által fizetett rezsiköltség is. Ezen kívül az épületet kívül-belül akadálymentesítették és akadálymenetes parkolót is kialakítottak.

A pályázati forrásból nemcsak az épületet újították fel, hanem az egészségügyi alapellátáshoz szükséges új eszközöket is tudtak vásárolni.

A kivitelezés 2017. november végén kezdődött, 5 hónapig tartott, melyet követően az elkészült rendelőbe az orvosok május elején kezdték meg a visszaköltözést. A felújításra 44,3 millió forint támogatási összeg állt rendelkezésre, ebből eszközbeszerzésre 2.700.000.- Ft-OT fordítottunk, ezen felül az önkormányzat 4.775.408.- Ft önerőt biztosított az épület felújításához. Összességében tehát 49 millió forintot fordítottunk az épület korszerűsítésére.

A felújítás lehetővé tette az épület infrastruktúrájának korszerűsítését, a munkafeltételek javítását, a környezettudatosságot, az esélyegyenlőség elvének megvalósítását, az egészségügyi alapellátáshoz való akadálymentes hozzáférést.

Széles Diána alpolgármester kiemelte: az Új Főnix Terv Gondoskodó város programjában minden városrészben szeretnék a rendelőket korszerűsíteni. Erre nemcsak uniós, hanem önkormányzati forrást is felhasználnak. Az a cél, hogy a lehető legmodernebb körülmények között tudják igénybe venni a debreceniek az egészségügyi alapellátást.

Jelenleg 4 helyszínen: a Pósa utca 1. szám alatt, a Füredi út 42. szám alatt, a Bajcsy-Zsilinszky utca 32. szám alatt és a Jánosi utca 14. szám alatt tart a felújítás. Tervezzük továbbá a Szabó Pál utcai, az Epreskert utcai, a Darabos utcai, valamint a Sas utcai rendelő korszerűsítését európai uniós és saját forrásból. Összesen a 14 épület felújítására 1,198 milliárd forint uniós és saját forrást fordítunk. Emellett önerőből – a Kassai út 117. szám alatti rendelő 2017-es felújítása után – a tégláskerti rendelő korszerűsítését is szeretnénk elvégezni – fogalmazott az alpolgármester.