Balatoni Olaszrizling és Egri Cabernet Franc lettek a XII. Országos és Nemzetközi Bio Borverseny csúcsborai!

Gasztro Helyi hírek

A Hortobágyon tizenkettedik alkalommal rendezték meg az Országos és Nemzetközi Bio
Borversenyt, amelyet a Debreceni Borbarátok Társasága Egyesület szervezett és a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyar Ökogazdálkodók Szövetsége (MÖSZ), a Biokontroll Hun-
garia Nonprofit kft, Hortobágy Község Önkormányzata, az Ökotúra Vendégház és a Deb-
receni Borozó című újság támogatott. Magyarország egyetlen bio borversenyén kizárólag az akkreditált ellenőrző, tanúsító szervezet által igazolt bio minősítésű termékekkel lehetett részt venni.

Kovács Pál versenytitkár köszöntőjében elmondta, hogy a bio borverseny presztízse évről
évre folyamatosan erősödik, miután a bio borágazat fejlődésnek indult és egyre több termelő lát fantáziát a hazai fogyasztásnak sajnos még mindig csak néhány százalékát kitevő termék-
ben. Idén hat magyar és egy felvidéki borvidék 12 pincészete 32 borral képviseltette magát az április 10-én a hortobágyi Ökotúra Vendégházban megrendezett versenyen.

A zsűri elnöke, Kaló Imre szomolyai borász értékelésében kiemelte, hogy a versenyre beküldött bioborok kitűnő minőségüknek köszönhetően minden tekintetben felveszik a versenyt a legjobb magyar nem bio borászatokkal, sőt nemzetközi kitekintésben is sikeresek lehetnek.

1. Fehér borok:
25 bort értékeltek, többségében száraz kategóriában, két félszáraz és két édes bor kivételével.

Ezek közül csúcsbor minősítés kapott:

• Bio Háromszög Olaszrizling 2016, Dobosi Pincészet 92 pont
A bor jellemzői: aranyszínű, gyümölcsös, barackos, mandulás, vaníliás illatok, de sokkal inkább a fajta és termőtalaj uralja. szép savgerincen nyugvó telt ízű, enyhe mandulás jeggyel. simogató test, harmonikus korty, a szájban nagyon kerek, gyümölcsös, zamatos és izgalmas, hosszú lecsengés és nagy potenciál.

2. Vörös borok:
Itt öt mintát értékelhetett a zsűri, amely közül két bor ért el 90 vagy annál magasabb pontszá-
mot.

Csúcsbor címet kapott:
• Bio Cabernet Franc 2013, Gajdos Pincészet, Egri borvidék
A bor jellemzői: mélyvörös szín, összetett, gyümölcsös, fűszeres meggyes, fekete ribizlis illattvilág,

élő savak, nagy test és alkohol, a szájban telt, gyümölcsös, simogató, bársonyos tanninok, a végén ru-
mos meggy ízeivel, rendkívül hosszú lecsengéssel. Külön érdekesség, hogy a Gajdos Pincészet korábbi,

2009-es évjáratú Cabernet Franc-ja 2013-ban a Mundus Vini versenyen elnyerte a nagy aranyérmet.
Erre korábban még nem volt precedens, hogy egy magyar biobor ilyen magas elismerést kapott volna.
Ezen a megmérettetésen több ezer bort neveztek be, de 2013-ban mindössze hét nyerhette el a nagy
aranyérmet.

A csúcsborok borászatai részt vehetnek 2019. február 13-16. között a németországi Nürn-
bergben megrendezésre kerülő MUNDUS VINI 2019 Biofach nemzetközi versenyén. A

győztesek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. támogatásával jutnak ki a világ legna-
gyobb bio borversenyére.

A nyolctagú zsűriben többek között közreműködött:
Kaló Imre, a Borászok Borásza (2011), a zsűri elnöke,
Hárs Tibor, borász (Szajk, Pécsi borvidék)
Siku Szabolcs, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezető ellenőre
Kerekes Sándor, a Debreceni Borozó szerkesztője