Átadták a felújított Szentgyörgyfalvi utcai orvosi rendelőt Debrecenben

Helyi hírek

Befejezték a Szentgyörgyfalvi utcai rendelő korszerűsítési munkálatait. A fejlesztés közvetlen célja a jó minőségű közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása, az egészségügyi alapellátást nyújtó házi gyermekorvosi, fogorvosi szolgáltatók eredményességének és hatékonyságának növelése, az infrastrukturális feltételek korszerűsítése volt.

A projekt keretében a Szentgyörgyfalvi utca 7. szám alatti – 1960-ban épült – leromlott állapotú épület felújítása valósult meg, melyben két házi gyermekorvosi és két fogorvosi szolgáltató működik. A házi gyermekorvosi, valamint a fogászati ellátás Debrecen-Józsa egész területére kiterjed. Józsán 2500 gyermek él, ellátásukról a két háziorvos gondoskodik, míg a felnőtt korú lakosság (9000 fő) fogászati ellátását a két fogszakorvos látja el. Ezért volt kulcsfontosságú a rendelőknek helyt adó épület korszerűsítése.

Az épület nagy igénybevételnek volt kitéve, a rendelők kis alapterületűek voltak, korszerűtlenek, a vizes blokkok felszereltsége elhasználódott és az elektromos- és gépészeti rendszer is elöregedett, ezért szükséges volt a belső tér teljes körű szakipari, elektromos, gépészeti felújítása.

Az energiahatékonyság elérése érdekében magas hőszigetelési követelményeket is kielégítő műanyag nyílászárókat építettek be, a tetőhéjazatot lecserélték, illetve felújították a fűtési rendszert. Megújuló energiaforrásként napelemeket telepítettek, melyek gazdaságosabb üzemeltetést tesznek lehetővé. Ezen kívül megtörtént az épület külső-belső akadálymentesítése és lehetőség nyílt az eddig hiányzó akadálymenetes parkolóhely kialakítására.

A pályázati forrásból az egészségügyi alapellátáshoz szükséges új eszközöket is beszereztük, amelyek hozzájárulnak a korszerű betegellátáshoz, a betegelégedettség növeléséhez is.

A kivitelezés 2017 nyár végén kezdődött, 7 hónapig tartott. A felújításra 47,9 millió forint támogatási összeg állt rendelkezésre. A teljes beruházás 63 millió forintba került.

Papp László polgármester az átadón hangsúlyozta: Józsán már kialakult az városi alközpont, amely megkönnyíti a városrészben élők mindennapjait. Ugyanilyen városi alközpontokat szeretne az önkormányzat létrehozni a déli, az észak-keleti és a keleti városrészben is. Józsán a fejlesztés eredményeként az egészségügyi alapellátáshoz is méltó körülmények között tudnak hozzájutni. Nem véletlen, hogy egyre többen költöznek Józsára, ennek okán egyre több a gyermek a városrészben.

Kósa Lajos miniszter arról beszélt, hogy a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügyi alapellátás fejlesztésére, mivel a polgárok először ezzel találkoznak. Akkor alakul ki kedvező kép az egészségügyről, ha nemcsak a klinikai, hanem az alapellátás is megfelelő körülmények között zajlik.

Balázs Ákos, a városrész önkormányzati képviselője kiemelte: Józsa egy összetartozó közösség, ahol jó élni. Minden egyes fejlesztéssel nő a városrész vonzereje, amely azt eredményezi, hogy egyre többen élnek Józsán.

Jelenleg 4 épületben zajlik felújítás: a Füredi út 42. szám alatt, a Böszörményi út 136. szám alatt, a Jánosi utca 14. szám alatt és a Pósa utca 1. szám alatt.

A következő épület a Bajcsy-Zsilinszky utcai rendelő, ahonnan már kiköltöztek a háziorvosok és napokon belül elkezdődik a felújítás, amelyre 103,8 millió forint támogatási összeg áll rendelkezésre. A négy házi gyermekorvosi praxis a Debrecen, Ibolya utca 17. szám alatti önkormányzati tulajdonú, jelenleg is gyermekorvosi rendelőként funkcionáló ingatlanba, a hét területi védőnő a Debrecen, Angyalföld tér 1-3. szám alatti területi védőnői tanácsadóban és a Debrecen, Hadházi út 7-9. szám alatti önkormányzati tulajdonú, egészségügyi célra használt ingatlanban kap elhelyezést a kivitelezés időtartamára. A kivitelezés tervezett időtartama 7 hónap.

A tavalyi évben tervezett rendelők közül még egynek, a Szabó Pál utcainak a korszerűsítése indul el ebben az évben, melyre 115 millió forint támogatási összeg biztosított

A Gondoskodó város program folytatásáról döntöttünk 2018-ban; újabb három – összesen tíz háziorvosi körzetet ellátó – orvosi rendelőknek helyt adó épület felújítását indítjuk el. Teljes egészében korszerűsítjük a Sas utcai, az Epreskerti és a Darabos utcai rendelő összességében csaknem 290 millió forintból.  Emellett saját forrásból a Tégláskerti rendelő felújítását is elkezdjük.