Hóhelyzet, nagy havazás Hajdú-Bihar megye

Kritikus a hóhelyzet Hajdú-Biharban: tízezrek áram nélkül, megbénult a villamosközlekedés – Percről percre!

Helyi hírek

Kövesse nálunk az eseményeket, változásokat. Percről percre a hóhelyzetről!

19:02

Újra jár az 1-es villamos, a 2-es még nem

Az 1-es villamos jégmentesítése befejeződött. A villamosok ismét menetrend szerint közlekednek.

DKV: mindenki időben induljon el a munkahelyére!

A DKV Zrt. munkatársai folyamatosan tisztítják a síneket és a felsővezetékeket a kettes villamos vonalán. Ha az éjszaka folyamán nem romlik az időjárás,

akkor reggel üzemkezdettől, a Nagyállomás és a Doberdó utca között újra közlekedik majd a járat.

A debreceni egyes és kettes villamosokat, a rendkívüli időjárás miatt, szombat este hétkor kényszerült leállítani a DKV Zrt.,

Az ónos eső miatt a felsővezetékeken 3-4 milliméter jég keletkezett. Azok megtisztítása után, vasárnap 16.00 órától az egyes vonalon sikerült helyreállítani a menetrend szerinti közlekedést. Az 1-es villamos vasárnap éjszaka is közlekedik és szállít majd utasokat. A társaság ezzel próbálja megakadályozni a vezetékek újbóli jegesedését. Ha az időjárás nem fordul rosszabbra, akkor hétfőn üzemkezdettől, a kettes villamos is szállíthat utasokat.

Éjszakára jelentős fagyot jelzett előre a meteorológia. Ha marad a havaria helyzet, akkor a kettes vonalon villamospótló autóbuszok közlekednek majd. Felhívjuk az utasok figyelmét, hogy ezek a járatok a Debrecenben menetrend szerint  közlekedő autóbuszoktól eltérően, narancssárga színű autóbuszok lesznek és a kijelölt autóbusz megállóhelyekről indulnak.

A trolibusz vonalain továbbra is a diesel üzemű járművekkel tartja fenn a közlekedést a DKV Zrt.

A közlekedés jelentősen lelassult a városban, ezért a Társaság az utasok türelmét kéri, a menetidőt ebben a helyzetben ugyanis nehéz tartani.

Kérünk mindenkit, hogy holnap reggel időben induljon el munkahelyére!

– olvasható a DKV közleményében.


hokotromarciuscegaHómaró a behavazott Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti úton 2018. március 18-án.  Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

18:40

Még 26 hajdú-bihari településen van áramkimaradás

Jelenleg még 26 településen 10164 fogyasztási hely érintett, így áramkimaradás Bakonszeg, Balmazújváros, Báránd, Berettyóújfalu, Bihardancsháza, Biharnagybajom, Bihartorda, Debrecen, Földes, Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Kaba, Kismacs, Látókép, Nádudvar, Nagyhát, Nagyhegyes, Nagymacs, Nagyrábé, Ondód, Püspökladány, Sárrétudvari, Szerep, Telekföld és Tetétlen településeken fordulhat elő. A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán.

A rendőrség a lakosság segítése, a közrend és a közbiztonság fenntartása, a bűncselekmények megelőzése érdekében az érintett településeken folyamatos rendőri jelenlétet biztosít.

14:55

Hóvihar – Mérsékelték a legmagasabb fokú veszélyjelzést

Mérsékelték a hófúvás miatt kiadott legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetéseket és riasztásokat vasárnap kora délután.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vannak még érvényben másodfokú figyelmeztetések, riasztások. Ezeken a területeken továbbra is magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Győr-Moson-Sopron, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben gyenge hófúvás veszélye miatt. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a további havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Továbbá, szintén Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ónos esőre is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Mint kifejtették: a legtöbb helyen megszűnnek a viharos széllökések, de a Bodrogközben akár az esti órákig lehetnek viharos körüli széllökések. Emiatt ezen a területen akár az éjféli órákig várható erős hófúvás. Emellett északkeleten több helyen, illetve néhol a Nyugat-Dunántúlon vasárnap és hétfőn is előfordulhat, gyenge vagy közepes hófúvás.

Kiemelték továbbá, hogy Borsod és Szabolcs megyében a késő esti órákig havazhat. Éjfélig ezeken a területeken további akár 3-5 centiméter hó hullhat. Majd az éjféli óráktól dél felől ismét várható kisebb havazás, mely során 3 centiméter körüli friss hó is leeshet.

Emellett vasárnap a Tiszántúl keleti részén még helyenként, majd a hétfőre virradó éjszaka érkező újabb csapadékhullából főként Békés megyében ismét ónos esőre kell készülni.

Az előrejelzés szerint hétfőn összességében több helyen várható kisebb havazás, délkeleten havas eső, néhol ónos eső is kialakulhat. A legkisebb eséllyel északnyugaton valószínű csapadék. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten még néhol hordhatja a havat az erős szél. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 és mínusz 2, a legmagasabb hőmérséklet mínusz 3 és plusz 3 fok között valószínű.

14:46

Elindult a vonatközlekedés Hajdúnánás és Hajdúdorog között 

A Debrecen-Tiszalök vonalon Hajdúnánás és Hajdúdorog között megszűnt a fennakadás, elindulhatott a vonatforgalom – tájékoztatott a Mávinform vasárnap kora délután.

Szolnok és Abony között viszont a Budapestre tartó Hajdú InterCity áramszedője letört, ezért az egyik vágányt lezárták. Az egyvágányú közlekedés miatt a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalon tovább nőhet az eljutási idő – közölték.

13:44

Nincs már járhatatlan út Hajdú-Bihar megyében – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap kora délután az MTI-vel.

A közlemény szerint a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út után a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es utat is megtisztították a hóakadályoktól, így az ismét teljes szélességében járható.

12:08

A debreceni rendőrök felvezetésével indult útnak egy BTR harckocsi és egy Rába teherautó

BTR

A debreceni rendőrök 2018. március 18-án 11 óra 30 perckor szolgálati gépkocsijukkal vezetik fel az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Rába típusú teherautóját, illetve BTR típusú páncélozott szállító harcjárművét. A rendőrök és a katonák járműveikkel abban fognak segítséget nyújtani az áramszolgáltató munkatársainak, hogy egy Látókép közelében leszakadt villanyvezeték tartóoszlopához – a nehéz terepviszonyok között is – oda tudjanak jutni, így az áramszolgáltatás minél gyorsabban helyreállítható több hajdú-bihari településen is.

12:03

Villanyoszlopok dőltek meg a 33-as főúton


Download (18)A hóviharral járó erős szél miatt kettétört villanypózna a 33-as főút mellett Debrecen határában 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

11:55

Debreceni vonalakon is akadozik vagy szünetel a vonatközlekedés

Mezőkeresztes-Mezőnyárád és Emőd között hóátfúvás miatt ideiglenesen mindkét vágányon szünetel a vonatközlekedés, a Kál-Kápolna-Kisújszállás vonalon Kisköre és Kunhegyes között nem járnak a vonatok feljegesedés miatt, a Debrecen-Tiszalök vonalon pedig hótorlasz akadályozza vonatközlekedést Hajdúnánás és Hajdúdorog között – közölte a Mávinform vasárnap délelőtt.

A tájékoztatás szerint a keleti országrészben 30-90, esetenként 90-120 perccel hosszabb a menetidő. A Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Szolnok-Békéscsaba vonalak a leginkább érintettek, de a csatlakozó szakaszokon is jelentősen nőttek az eljutási idők.
A szakemberek folyamatosan dolgoznak a váltók megtisztításán és a műszaki berendezések helyreállításán.

10:23

Hajdú-Bihar 29 településén nincs áram, szünetel a villamosközlekedés Debrecenben

Hajdú-Bihar megyében 29 településen és településrészen több mint 19 ezer fogyasztónál nincs áram. A rendőrség a bűncselekmények megelőzése, az érintettek segítése érdekében a hibák elhárításáig folyamatos rendőri jelenlétet biztosít – közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtószolgálata vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Közleményük szerint az áramszünet 29 településen és településrészen pontosan 19054 fogyasztási helyet érint.

golyahavascega
Gólya a havas szántóföldön a Hajdúnánás és Hajdúdorog közötti út közelében 2018. március 18-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A hibák elhárításán Bakonszegen, Balmazújvárosban, Bárándon, Berettyóújfaluban, Bihardancsházán, Biharnagybajomban, Bihartordán, Debrecenben, Ebesen, Földesen, Hajdúböszörményben, Hajdúnánáson, Hajdúnánás-Tedejen, Hajdúszoboszlón, Kabán, Kismacson, Látóképen, Nádudvaron, Nagyháton, Nagyhegyesen, Nagymacson, Nagyrábén, Ondódon, Püspökladányban, Sápon, Sárrétudvarin, Szerepen, Telekföldön és Tetétlenen dolgoznak a szakemberek.

A rendőrség arról is tájékoztatott, hogy a Hajdúdorog és Újfehértó közötti 3504-es számú út a rendkívüli időjárási helyzet miatt járhatatlan. A havazás és a hófúvás miatt Hajdúnánás és Hajdúdorog között vasárnap reggelre járhatatlanná vált útszakaszt megtisztították, újra járható.

A szombat esti ónos eső és a felső vezetékek jegesedése miatt továbbra is szünetel a villamosközlekedés Debrecenben – közölte a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. sajtóügyeletese vasárnap délelőtt az MTI-vel.

Csohány Andrea tájékoztatása szerint a villamos vonalak mentén pótlóbuszok közlekednek, amelyek minden megállóhelyen megállnak.

A vezetékek jégmentesítésén folyamatosan dolgoznak, várhatóan vasárnap délután állhat helyre a villamosközlekedés a hajdú-bihari megyeszékhelyen. A trolibuszok dieselüzemmódban járnak a városban, az autóbuszok, különösen a város külterületein csak lassan tudnak közlekedni – tette hozzá.

Hajdú-Bihar megyét szombaton kora este érte el hóvihar. A tűzoltókat éjfélig tizenhat alkalommal riasztották kidőlt fákhoz, amelyek útakadályt képeztek – jelezte a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.

Papp-Kunkli Nóra közlése szerint Hajdúböszörmény külterületén az úttestre dőlt egy fa, Hajdúnánás és Görbeháza között egy nagyméretű kidőlt fa akadályozta a közlekedést, Biharnagybajom külterületén több fát is motoros láncfűrésszel távolítottak el az útról a tűzoltók.

Debrecenben a klinika bejáratánál és a belváros több pontján kellett beavatkozniuk a megyeszékhely tűzoltóinak. A Dózsa György és a Darabos utcában parkoló autókra dőlt fákat, faágakat kellett eltávolítaniuk. Az esetek során nem sérült meg senki.

Közúti balesethez két alkalommal kellett éjszaka vonulniuk a tűzoltóknak a megyében. Hortobágynál, a 33-as számú főúton egy kamion a kilenclyukú híd előtt félig az árokba csúszott. A hajdúszoboszlói és a debreceni hivatásos tűzoltók daru segítségével húzták ki a járművet. A kamion vezetője nem sérült meg.

Hajdúdorogon, a 3502-es számú úton két személygépkocsi ütközött össze szombat este. A mentők három embert kórházba vittek kivizsgálásra – tette hozzá a katasztrófavédelmi szóvivő.

09:19

Megszűnt a forgalomkorlátozás az M3-as autópályán

Megszűnt a forgalomkorlátozás az M3-as autópályán – közölte az Útinform vasárnap délelőtt. Az időjárási viszonyok miatt elrendelt intézkedés a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket érintette.

A teherautókat és kamionokat a 18-as kilométernél lévő parkolóba terelték, az M31-es autópályáról sem hajthattak fel az M3-asra.

08:46

HM: a katonák továbbra is készenlétben állnak

A katonák segítségére is számíthatnak a szélsőséges időjárásban a magyar emberek – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap reggel az MTI-vel.

A közleményben kiemelték, hogy a katonák továbbra is készenlétben állnak. Eddigi tevékenységük során – szombat éjszaka és vasárnap reggel – több, árokba csúszott jármű mentésében nyújtottak segítséget az M3-as autópályán és a 4-es számú főúton.
A Magyar Honvédség – az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság segítésére – készenlétbe helyezte azokat a munkacsoportokat és haditechnikai eszközöket, amelyekkel szükség esetén segíteni tudnak a bajba jutott állampolgároknak, valamint hatékonyan részt vehetnek a katasztrófavédelmi szakemberek munkájában is – írták.
A Magyar Honvédség szombat délután óta hét helyszínen lát el folyamatos készenlétet különböző nagy teljesítményű eszközökkel, teherautókkal, lánctalpas eszközökkel, terepjárókkal és helikopterekkel, a személy- és vagyonmentés érdekében az autópályák és főbb közlekedési útvonalak közelében, biztosítva ezzel az utak folyamatos járhatóságát.
A szentesi, a szolnoki és a debreceni katonák nagy erőkkel állnak készen arra az esetre, ha segíteniük kell a bajba jutott embereken. A Magyar Honvédség (MH) arra is felkészült, hogy szükség esetén az eddig nem érintett nyugat-magyarországi területekre a kellő erőket átcsoportosítsa. Az MH Egészségügyi Központ (budapesti Honvédkórház) is készen áll arra, hogy nemcsak a honvédség állománya, de sérült állampolgárok ellátásának irányítását is végezze. A társszervekkel az együttműködés és az összeköttetés folyamatos – olvasható a HM közleményében.

07:10

Fennakadás a Füzesabony-Debrecen vasútvonalon

Kisköre és Kunhegyes között egy személyvonat feljegesedés miatt elakadt, majd visszatolatott Kisköre állomásra – közölte vasárnap reggel a Mávinform.

Hozzátették: Kunhegyes felé ideiglenesen szünetel a vonatforgalom, ezért a Füzesabony-Debrecen vonalon kora délelőtt néhány járat esetében 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő.