Elkezdődik a Gázvezeték utca korszerűsítése

Helyi hírek

Az Új Főnix Terv közlekedésfejlesztési programjában 2017-ben elkészült az Árpád tér és a Nyíl utca átépítése, valamint a belvárosi egyirányúsítás, amelynek befejező – elsősorban a kerékpárutakat érintő – szakasza jelenleg is folyamatban van.

A következő lépés a 33. számú főutat, a 4. számú és a 47. számú állami főutakat érintően jelzőlámpák programmódosítása és összehangolása volt, amely az elmúlt hetekben ért véget. Az önkormányzat 2018. január 15-én szerződött le az érintett útszakaszok mentén található közúti forgalomirányító jelzőlámpák programjainak felülvizsgálatára, valamint a szabályozástechnikai módosítások elvégzésére annak érdekében, hogy a csomópontok áteresztőképessége javuljon. A szükséges vizsgálati és tervezései feladatok elvégzését követően az útszakaszok kezeléséért felelős Magyar Közút Nzrt-vel közösen 2018. február 15-ig elkészült a jelzőlámpák módosítása, mely elősegíti a főútvonalak forgalmának gyorsabb levezetését. A beavatkozásokat az önkormányzat finanszírozta nettó 14 795 000 Ft-ból.

Gázvezeték utca - Mikepércsi út
2018. március 12-én, hétfőn a Gázvezeték utca átalakítása kezdődik el, ahol a következő átalakításokat végzi el a kivitelező:

Mikepércsi út – Gázvezeték utca: a kereszteződésben kiszélesítik a Mikepércsi útról a belváros felől jobbra a Gázvezeték utca felé és a Gázvezeték utcáról jobbra a városhatár felé a Mikepércsi útra kanyarodó sávot annak érdekében, hogy a nagyobb járművek is biztonságosabban tudjanak kanyarodni. Ezzel együtt a gyalogátkelőt beljebb, a Gázvezeték utca felé teszik át.

Gázvezeték utcán egy új sávot alakítanak ki a Mikepércsi úttól az Epreskert utca és az Öreg János utca közötti szakaszig. Így három sávon haladhat a forgalom: kettőn a Mikepércsi út irányába, egy sávon pedig a másik irányba. A sávszélesítéseknek köszönhetően lehetőség nyílik arra, hogy a jelenleg forgalmi sávban kialakított Epreskert utcai autóbusz megálló autóbuszöbölbe kerüljön át.

Gázvezeték utca – Keve utca: a Keve utca torkolatában a kanyarodást segítő forgalomtól elzárt terület kerül felfestésre.

Gázvezeték utca – Epreskert utca: a meglévő, egy gyalogátkelőhely mellé létesül két új az Epreskert utcát keresztezve. Jelzőlámpa mindegyik ágon.

Gázvezeték utca – Öreg János utca: korszerűsítik a gyalogátkelőt és jelzőlámpát szerelnek fel.

Gázvezeték utca – Bádogos utca: buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból, így a megálló autóbuszok nem tartják fel a forgalmat.

Gázvezeték utca – Egyletkert utca: új buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból.

Gázvezetéké utca – Kanális utca: új buszöblöket alakítanak ki mindkét irányból arra tekintettel, hogy hamarosan elindul a Kanális utcával párhuzamos Mandolás utca építése. A Kanális utca felől új gyalogátkelő is létesül jelzőlámpával.

Gázvezeték utca – Balaton utca: új gyalogátkelő épül a Balaton utca irányából és jelzőlámpákat telepítenek a csomópontba.

Gázvezeték utca – vasúti átkelő: a városvezetés kérésére a MÁV a várakozási idő csökkentése érdekében a Nagyállomás biztosítóberendezését – a biztonsági előírásoknak és a forgalmi szabályoknak megfelelően – jelentős mértékben átalakította, amire a vasúttársaság több tízmillió forintot fordított. Az új biztosítóberendezés már lehetővé teszi, hogy az állomás irányából érkező vonat előtt is csak akkor záródjon a sorompó, amikor a vonat már közelít az átjáróhoz. A sorompó lecsukódása és felnyitása automatikusan, a közlekedő vonatok hatására történik, így a várakozási idő a korábbi 9-10 percről 2 percre csökkent.

Összességében a Gázvezeték utcán 8 csomópontot alakítanak át és négy helyszínen telepítenek jelzőlámpákat; emellett 7 új buszöböl épül.

A kivitelezés 2018. március 12-én kezdődik és várhatóan 3 hónapig tart. A munka szakaszosan forgalomkorlátozással jár. 2018. március 19-től előreláthatólag két hétig a Gázvezeték utcának a Mikepércsi utca és az Epreskert utca közötti szakasza teljes egészében lezárásra kerül majd. A Gázvezeték utca a Mikepércsi út felől ez idő alatt az Epreskert utca felől lesz megközelíthető.

A beruházás összege nettó 255 641 831 forint, amely az Innovációs iparterület elérhetőségének javítása nevű TOP-6.1.5-16-DE1-2017-0001 azonosító számú projekt keretében kerül finanszírozásra.