Elmarasztalták a Debreceni Egyetemet, mert kitiltotta Facebookról a Putyint kritizáló kommentelőt

Helyi hírek

A Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet még tavaly októberben indított eljárást az egyetem ellen, miután az intézmény kitiltott egy hallgatót Facebook-oldaláról.A TASZ közölte honlapján, hogy az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) elmarasztalta a Debreceni Egyetemet, mert politikai véleménye miatt diszkriminálta diákját, aki Putyin ellen az egyetem Facebook-oldalán tiltakozott.

Barna Eszter, a Debreceni Egyetem hallgatója, a politikai véleményét fogalmazta meg egy állami intézmény által mindenki számára biztosított csatornán. Az eljárás során az egyetemnek kellett volna bebizonyítania, hogy nem a politikai véleménye miatt vonta meg ügyfelünk hozzászólási jogát. A Debreceni Egyetem nem is cáfolta, hogy a politikai vélemények megfogalmazását korlátozta a Facebook oldalán, ezt azonban nem tartotta diszkriminációnak. A hallgató hozzászólási jogát a kritikus megjegyzés közzététele után vonta meg az egyetem, miközben olyan felhasználók, aki nem fogalmaztak meg ilyen véleményt, a mai napig szabadon kommentelhetnek az oldalon.

A vonatkozó szabályozás szerint az egyetem eljárása csak akkor lett volna jogszerű, ha felmutat valamilyen ésszerű indokot a kitiltásra. Mivel ilyet nem tudott megnevezni az intézmény, az EBH megállapította, hogy Barna Esztert a politikai véleménye miatt hozta másokhoz képest hátrányos helyzetbe a Debreceni Egyetem, ami jogellenes megkülönböztetésnek, diszkriminációnak minősül.

Az állami intézmények nem kötelesek olyan oldalakat üzemeltetni, ahol a felhasználók szabadon kommentelhetnek. Ha azonban megnyitják a hozzászólás lehetőségét, nem diszkriminálhatnak politikai vélemény alapján, az olyan hozzászólásokat is el kell tűrniük, amivel ők maguk egyébként nem értenek egyet – foglalta össze a szabályokat a TASZ..