Hajdúnánáson is megnőtt az építkezési kedv

Helyi hírek

Európában a gazdasági növekedés beindulása jótékonyan hatott az építési teljesítmény alakulására. A különböző statisztikákat böngészve látszik, hogy az építőipar az elmúlt egy évben szárnyra kapott, egymást érik a beruházások, a családi építkezések hazánkban is. A kormányzat lakásépítést ösztönző lépéseinek köszönhetően mára nemcsak a nagyvárosokban, ipari központokban indultak meg az építkezések, hanem kisebb településeken is.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy Hajdúnánáson, mennyire érezteti hatását a növekvő építési kedv.

„Közel 40 százalékos áruforgalom növekedés volt cégünknél, amely egyrészt az eladott alapanyagoknak, másrészt a nem várt nagyarányú építőanyag áremelkedésnek is köszönhető.” – kezdte beszámolóját az egyik helyi tüzép ügyvezetője. Nyakas Gábor kiemelte, hogy mára egyre többen hajlandóak Hajdúnánáson is a jobb minőségű építőanyagot megvásárolni. „Térkövekből, burkoló- hőszigetelő anyagokból, téglákból nem a legolcsóbb termékeket választják a vásárlók, hanem a minőségi alapanyagokat, melyek hosszútávon sokkal több előnnyel járnak.” tette hozzá az ügyvezető.

A kedvező változást az önkormányzat is tapasztalja, hiszen a pályázati, vállalati beruházások mellett a családi, a magán jellegű építkezések száma is növekvő tendenciát mutat.

„Ezt a trendet az elektronikus építési naplók számából is nyomon tudjuk követni, gyakorlatilag közel 20 százalékos növekedés tapasztalható az építkezések számában az előző évhez képest.” mondta Szabó József a Hajdúnánás Városi Önkormányzat Építéshatósági csoportvezetője.

A szakértő szerint érdemes telek vásárlás előtt szakemberhez fordulni, hogy azok az elképzelések, azok a tervek melyeket megálmodtunk, megvalósíthatóak-e.

Azonban van némi üröm az örömben. Nyakas Gábor hangsúlyozta, hogy 2017 második felétől egyre nagyobb gondokat okoz az építőanyag hiánya a magyar építőiparnak. Heteket, olykor hónapokat kell várni bizonyos termékekre. Az igények pedig egyre csak növekednek: 2016-hoz képest 25 százalékkal nőtt az építőanyagok eladása a KSH adatai szerint.

„Minden jóban van valami rossz” – tartja a közmondás, ám vitathatatlan, hogy az elmúlt időszakban Hajdúnánáson is szemmel láthatóak a beruházások, a fejlesztések, melyek mind-mind meghatározóak lesznek a jövőt illetően. A teljesség igénye nélkül: az új óvoda épülete, a gimnázium új tornaterme, az Ady Endre Lakópark felújítása, a Termelői Piac bővítése, a helyi fiatalok pároknak megszépült Fecskeház, a Csokonai Lakópark vagy említhetjük az Arany János utcai vágópontot.

Kétségtelen tény, hogy Hajdúnánáson is növekvő pályára állt az építőipar.

Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal
Önkormányzati és Igazgatási Iroda
Polgármesteri Kabinet