A doni katasztrófára emlékeztek a katonák

Helyi hírek

A 75 évvel ezelőtti doni katasztrófa áldozataira emlékeztek a debreceni Hősök Temetőjében. A megemlékezésen Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese mondott ünnepi beszédet.

„Aludjatok, ti áldott hőseink, pihenj te néma hadsereg! Ringasson békén a távoli rög, s ne bántson könny, mely értetek pereg.” – kezdte ünnepi beszédét.  A boldog szunnyadókhoz című versidézettel Dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese. „75 évvel ezelőtt, ezen a napon indult meg a szovjet vörös hadsereg támadása a Don partján védelemben lévő Magyar Királyi Második Honvéd Hadsereg alakulatai ellen.  Az ott harcoló katonák, amíg tehették, kitartottak állásaikban, megtették, ami tőlük telt. Bizonyították a magyar katona helytállását, és hősiesen küzdöttek az észszerűség határáig, és nem egyszer még azon túl is…”

Mintegy 125 ezer főt számlál az elesettek, sebesültek és a munkaszolgálatra elhurcoltak száma.  A magyar történelem egyik legtöbb áldozatot követelő veresége során számtalan család veszítette el hozzátartozóit, de azok, akik valaha mégis visszatértek a munkaszolgálatról, a velük történteket és a szenvedést sosem tudták feledni.

A megemlékezés a magyar takarodó dallamaival zárult.

 

Szöveg: Madura János őrmester

Fotó: Szalka Miklós őrvezető