Finom, és jótékony célt szolgál – íme Debrecen bejglije

Helyi hírek

A Nyitott Városháza belső udvarán négyezren vettek részt a nagy bejgli-kóstolás egy héttel korábbi hétvégéjén, amelynek eredményeként december 9-én eldőlt, hogy a diós-aszaltszilvás és a mákos-narancsos ízű süteményeket kedvelték a legtöbben. A debreceni cukrászdák – a Gara, az Ibolya, a Kisvirág, a Kenderesi Pékség, a Mandula, a Mignon és a Nagyerdei Étterem cukrászata – által felajánlott bejglik közül lehetett választani és szavazni a leginkább tetsző ízvilágra. A kóstolót annak apropóján szervezte meg a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, hogy 200 évvel ezelőtt, 1817-ben telepedett meg Debrecenben a svájci születésű Caderas Wioland, aki meghonosította a városban a cukrászatot. A bejgli kóstolás és vásárlása során jótékonysági célt is szolgáltak a vásárlók, ugyanis minden kóstoló az “Édes Míves” faháznál elhelyezett becsületkasszába felajánlott pénzadománnyal az autista gyermekekkel foglalkozó Angyalliget Közhasznú Alapítvány tevékenységét támogatta.

Balogh István, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete Hajdú-Bihar Megyei Szekciójának elnöke az újságírók és az érdeklődő debreceniek előtt elmondta, hogy december 2-án és 3-án a bejglikóstolóktól kapott vélemények alapján a diós, a mákos, az aszaltszilvás és a narancsos ízek kapták a legtöbb szavazatot, ezért Debrecen bejglijét kétféle változatban is elkészítették. A mákos-narancsos bejglibe a mazsola helyett kandírozott narancs és méz is került, a diós töltelékét aszaltszilvával és szilvalekvárral is gazdagították. A cukrászmester azt szeretné, ha sokak ünnepi asztalára kerülne a város bejglijéből, ezért egészen december 23-ig meg lehet vásárolni a süteményeket az Angyalligetben, illetve a recepteket is közzé tették.

Az eredményhirdetésen Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy ehhez az új adventi eseményhez nagyon sokan csatlakoztak, például a Debreceni Szakképző Centrum diákjai is segítettek. Bejelentette, hogy Debrecen bejglijéhez kötődő jótékonysági akció – amelynek bevételét autista gyerekek ellátására fordítják – egészen december 23-ig tovább folytatódik a Nyitott Városháza Angyalligetében.

Miklóssy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, hogy örömmel csatlakoztak a debreceni kézművesség újabb jeles évfordulójához. A 200 éves debreceni cukrászat ünnepe kapcsán ezért elvállalták, hogy a kamara elkészíti Debrecen bejglijének díszcsomagolását. Miklóssy Ferenc reményét fejezte ki, hogy olyan gasztronómiai termék született, amely az Ország Tortájához eseményhez hasonlóan később a város határain is túlmutat.

Koós Anikó, az Angyalliget Közhasznú Alapítvány kuratóriumának elnöke megköszönte, hogy már eddig ilyen sokan támogatták az autista gyermekekkel foglalkozó alapítvány tevékenységét és eddig több mint 200 ezer forint sikerült összegyűjteni. Rámutatott, hogy a gyerekek maguk módján szerették volna megköszöni az odafigyelést, ezért saját készítésű díszekkel öltöztették fel a Nyitott Városháza belső udvarát.