Elkészült a Dobozi kispiac és a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő

Helyi hírek

Az Új Főnix Terv részeként átadták a megújult Dobozi kispiacot 2017. december 6-án.

Az Új Főnix Terv Zöld város programjának egyik fontos állomása az évtizedek óta felújításra váró Dobozi kispiac korszerűsítése. Korábban csak a köznyelv hívta kispiacnak, valójában kirakodóvásár volt, hiszen nem voltak meg a feltételei annak, hogy piacként üzemeljen.

mc6

Az árusok rossz körülmények között, hidegben és esőben kínálhatták portékáikat. A cél az volt, hogy a Dobozi kertben élők méltó körülmények között, közel otthonaikhoz tudjanak vásárolni.

mc

Ezért a Dobozi kertbe tervezett Zöld város program első állomásaként készült el a piac felújítása.

mc9

A felújítás során kicserélték a tetőbevilágítókat, üvegtetőkkel lefedték az átriumokat, elkészült a kirakodóvásár feletti lapostető szigetelése is, valamint új elárusító asztalok kerültek kialakításra, ezek egy része a piaci árusok kérésére átalakításra kerültek, így a ruházati áru kihelyezésére is van lehetőség.

mc10

A területen felújították a közműveket, új térkőburkolatot kapott a kispiac, melybe akadálymentes vezetősávok is beépítésre kerültek. A homlokzatok és a mennyezet javítása és festése is elkészült, ezen felül az árusok részére külön vizesblokk került kialakításra, mely eddig nem állt rendelkezésre.

A fenti munkákon túl térfigyelő kamerákat telepítettek, valamint a teljes elektromos hálózat is felújításra került.mc7

A modern körülmények között 42 elárusítóhelyen várják vásárlóikat a piacosok, közöttük őstermelők is. Az árusok külön kérésére 10 elárusítóhelyre olyan tartószerkezetet szereltek, amelyen ruhákat is el tudnak helyezni. Emellett a felújítás alatt kialakított ideiglenes elárusítóhelyen parkolókat alakítanak ki, hogy a Dobozi kispiacra autóval érkezők meg tudjanak állni.

A beruházáshoz felhasznált támogatási összeg 104.687.047 Ft, melyhez az Önkormányzat 53.322.918 Ft önerőt biztosított, így a Dobozi kispiac összesen 158.009.965 Ft-ból újult meg.   

Felújított rendelőbe járhatnak a Víztorony utca környékén lakók

Ugyancsak megújult a Víztorony utcai gyermekorvosi rendelő és védőnői szolgálat. A Debrecen, Víztorony u. 11. sz. alatti ingatlan négy házi gyermekorvosi körzet és 5 területi védőnői körzet működik. A négy házi gyermekorvosi körzet lakosságszáma 2017. évben összesen 2513 fő, a praxisokba bejelentkezettek száma 2892 fő volt. A védőnők 2016. évben 1235 főt gondoztak, melyből 161 volt az újszülöttek száma.

mc1

A felújítás során az épületben megtörtént a nyílászárók cseréje, a teljes gépészeti és elektromos rendszer újjáépítése, melyek nagymértékben hozzájárultak az épület megfelelő energetikai besorolás eléréséhez, valamint az épület gazdaságos üzemeltetéséhez. Megújuló energiaforrásként napelemek kerültek elhelyezésre a tetőn, mely szintén a gazdaságosabb üzemeltetést teszi lehetővé a jövőben. Az épület padló- és falburkolata is teljes mértékben megújításra került.mc5

Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében a felújítás során megtörtént az épület akadálymentesítése is, melynek keretében akadálymentes parkolóhely is kialakításra került a mozgáskorlátozottak részére.

mc4

A pályázati forrásból az elhasználódott, elavult bútorok, berendezések, néhány eszköz cseréje valósulhatott meg: vizsgálóágyak, íróasztalok, székek, gyógyszerszekrény, hűtő, kartonszekrények, várótermi padok, fogasok, védőnői tanácsadóba az ellátáshoz szükséges eszközök: látásélességvizsgáló tábla, csecsemőmérleg, fonendoszkóp, magzati szívhangvizsgáló.

mc3

Az épület felújítása 5 hónapot vett igénybe.

mc2

A kivitelezés költsége a vállalkozói szerződés szerint bruttó 106.154.074.- Ft volt.

Az eszközök, berendezések bruttó ára: 3.752.166.- Ft volt.

Negyedmilliárdba került a két projekt

Összességében a Dobozi kertben ebben az évben 270 millió forint értékben újult meg a kispiac és a gyermekorvosi rendelő. Mindkét fejlesztés célja a városrészben élők életminőségének javítása volt.

A fejlesztés nem áll meg a Dobozi kertben, a Zöld város programban 2018-ban a parkok, játszóterek felújítása történik meg, megépül egy szabadtéri kondipark és korszerűsítik a sportpályát is összesen csaknem 300 millió forint értékben.

Fotók: Miskolczi János