Debrecenben is jön a Katolikus Karitász jótékonysági akciója

Helyi hírek

Ismét elindult a Katolikus Karitász Egymillió csillag a szegényekért elnevezésű szolidaritási akciója vasárnap kora este Győrben.

Az akciót december 10-ig több mint kétszáz helyszínen rendezik meg országszerte: a települések fő terein, adventi vásáraiban vagy templomok előtt a Karitász önkéntesei a járókelőkkel együtt mécsesekből szívet vagy a Karitász jelét, a lángoló keresztet formálják meg, jelképezve a nélkülözőkkel, szegényekkel való sorsvállalást. Az akcióval a társadalom peremére szorultakra hívják fel a figyelmet.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyéspüspök beszédében hangsúlyozta, hogy karácsonyra készülődve mindenkiben felerősödik az a képesség, hogy nemcsak önmagunkra, hanem másokra is odafigyelünk. A gyertyák tüze azt jelképezi, hogy “minden szívben felragyog a szeretet melege, a szeretet tüze”, s “minden szeretetcselekedet egészen biztosan meleget és meghittséget tud varázsolni”.

Hozzátette: a Katolikus Karitász ezzel az akciójával azokra a “szemérmes szegényekre” figyel oda, keresi őket, akik a világ elől is takargatják szegénységüket.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász igazgatója arról beszélt, hogy “minden egyes gyertya a Karitász kiáltása az elesettekért, az idősekért, a betegekért, a rászorultakért és vallomás a másikért”.

Az akcióban a karitász 12 egyházmegyei szervezete vesz részt. Az egész héten át tartó akció keretében a kiemelt programok között szerepel, hogy hétfőn 16 órától a váci székesegyházban szegények szentmiséje kezdődik, amely után hetven ajándékcsomagot adnak át rászoruló családoknak. Ezt követően gyertyát gyújtanak.

Kedden az egri Érseki Palota látogatóközpontja udvarán, szerdán a sárospataki művelődési ház előtt, csütörtökön a debreceni Érseki Hivatalban, pénteken pedig a kaposvári Kossuth téren tartanak jótékonysági akciót.

Szombaton Budapesten a Szent István-bazilikában jótékonysági hangversenyt ad a Győri Pedagógus Kórus, majd közös gyertyagyújtás lesz a bazilika előtt. Az akció záró rendezvényét Pécsett, a Széchenyi téren tartják jövő szombaton 16 órától.

Écsy Gábor felidézte: az akció Franciaországból indult 1998-ban. Magyarország 2008-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyben idén tizenöt ország vesz részt.
A megnyitót követően a Karitász jelét, egy lángoló keresztet formáltak meg a gyertyákból a győri Széchenyi téren.