Több helyen havazik, hivatalosan is itt a tél!

Helyi hírek Ország

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint többfelé 10, néhol 20 centiméter körüli hóvastagságot mértek csütörtök reggel. Budapesten és több megyében további havazásra, illetve sok esőre figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Faecbook-oldalán azt írta: hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be észlelőik.

A meteorológiai szolgálat honlapjának adatai szerint a magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki.

Az alacsonyabban fekvő településk közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli, az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat akár 8 centiméteres hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat, főleg az Alpok lábánál. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol 30 centiméter körüli friss hóréteg is kialakulhat. Ezen területektől délre a halmazállapot egyre inkább havasesőbe, esőbe megy át.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Kiemelték továbbá, hogy a délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 milliméter csapadékon felül még mintegy 5-10 milliméternyi eső hullhat.

A sok eső miatt Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre.

A meteorológiai szolgálat azt írta: estétől szárazabb levegő érkezik és gyengül a szél, emiatt nagy területen gyorsan fagypont alá csökken a hőmérséklet. Ez a napközben vizes, olvadó hóval érintett területeken lefagyást okozhat – hívták fel a figyelmet.

A hőmérséklet napközben 0 és plusz 5, a Dél-Alföldön 6-8 fok között valószínű. Késő estére mínusz 2 és plusz 3 fok közé hűl le a levegő.