„Kincsekkel tértek haza” – elsősegélynyújtás minden szinten

Helyi hírek

Mobilapplikáció az elsősegélynyújtók mozgósítására? Esélyegyenlőség és elsősegélynyújtás – ezekről is szó volt a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezetének szakmai és módszertani konferenciáján, melyet pedagógusoknak és érdeklődőknek rendeztek meg.

– Éppen a legélesebb helyzetben nem mi tudjuk megmenteni a beteget. Arra a 8-10- 15 percre gondolok, ami a mentő kiérkezéséhez szükséges. Az elsősegélynyújtókon múlik ezalatt minden. Azt tudjuk átvenni, amit ők elkezdtek – hangsúlyozta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője 2017. szeptember 13-án a debreceni Ifjúsági Házban a „Kincs, ami van: elsősegélynyújtás” szakmai és módszertani konferencián.

Biztonságos jövő: több képzett, segítőkész ember

Először szervezett a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete pedagógusoknak és
érdeklődőknek összetett fórumot a témában azzal a céllal, hogy az elsősegélynyújtás szempontjából biztonságosabbá váljon a jövő. Bárhol, bárkinek elsősegélyre lesz szüksége, megkapja azt: a jövő generációja tudjon, merjen és akarjon elsősegélyt nyújtani. Ehhez minél hamarabb át kell adni a fiataloknak a humanitárius szemléletet és az ellátáshoz szükséges ismereteket. Fontos partnerek ebben a pedagógusok és védőnők. – E fórumon oktatásügy, sajtó-kommunikáció területe és a szakma felől közelítjük meg az elsősegélynyújtást. Ily’ módon bejárunk minden fontos kérdést, mely a téma oktatása, népszerűsítése szempontjából elkerülhetetlen – mondta Dr. Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Régiójának orvos-igazgatója a nap moderátoraként.

Az időzítés sem volt véletlen: az elsősegélynyújtás világnapja alkalmából szervezték meg a
konferenciát a vöröskeresztesek. 2001-től, a World Trade Center elleni terrortámadás áldozatainak emlékére minden évben szeptember 2. szombatjára tűzik ki az elsősegélynyújtás világnapjának időpontját.

Norvégiában a lakosság 95%-a tud elsősegélyt nyújtani, hazánkban ez az arány 0,3 – hívta fel rá a figyelmet Dr. Kiss Sándor képviselő, Debrecen Megyei Jogú Város egészségügyi bizottságának elnöke.

Elmondta, hogy legtöbb esetben az elmulasztott segítségnyújtás a bizonytalanság érzéséből, ez pedig a szükséges tudás és ismeretek hiányából származik – baleseti sebészeti tapasztalatai szerint.

Kéz a kézben mentősök és elsősegélynyújtók

A múlt-jelen- jövő hármasságában mutatta be a mentősök világát Győrfi Pál. Az első képeken
önkénteseket a helyszínre szállító lovas mentőkocsit mutatta be, az utolsókon a M.I.C.U.-t (a Mobil Intenzív Terápiás Egységet) és a mentőhelikoptereket. Két készülő mobilapplikációt ismertetett szórakoztató, motiváló előadásán a szóvivő. Az egyikre „békeidőben” bejelentkezhetnek az emberek, s ha bármilyen bajuk adódik, mentőhíváskor késlekedés nélkül elő tudják hívni az ellátásukhoz szükséges adatokat.

Megváltoztathatja a jövőt, és sok megmentett életet eredményezhet a másik applikáció: erre a jól felkészült elsősegélynyújtók regisztrálhatnak. Sürgősségi helyzetben a mentősök látják, hogy a baleset közelében tartózkodik-e képzett elsősegélynyújtó, s ha igen, mozgósítják. – Az
elsősegélynyújtás és a profi mentőszolgálat közvetlenül összekapcsolódik – hangsúlyozta az innováció lényegét a szóvivő.

Koncertekkel, érdeklődési körükkel lehet jól bevonzani a fiatalokat – tudtuk meg Győrfi Pál
előadásán. A mentős kampánya, például, „bulihelyeken” közelíti meg a korosztályt. Segítője és az ügy támogatója egy, az Irie Maffia zenekar, amelynek Wake up című számának ritmusa éppen a mellkasnyomás frekvenciáját diktálja.

Részletekben a lényeg

– Legyen határozott az elsősegélynyújtó, mert meg kell bíznia benne a sérültnek vagy a rosszullétes betegnek. Gyors, egyszerű döntéseket kell hoznia. Nagyon fontos, hogy empátiával közelítsen a beteghez, aki egy félelmetesen kiszolgáltatott helyzetbe került. Beszéljen hozzá, biztassa, tartsa benne a lelket.

Higgyék el, ennek nagyon nagy szerepe van – hangsúlyozta Ujvárosy András vezető
mentőtiszt, aki ’Tudd, Tedd és tanítsd’ című előadásában alaposan ismertette, mit kell tennie a laikus elsősegélynyújtónak az életveszélyes helyzetekben. Hangsúlyozta azokat a mozzanatokat, amelyekről a baleset helyszínén hajlamosak megfeledkezni a segítő szándékú emberek. Például, hogy nézzék meg, biztonságos e a helyszín, hiszen sem a betegnek, sem a mentősöknek nem segít, ha eggyel több sérültet kell ellátni. Kiemelte azt is – a Rautek-féle műfogás ismertetésekor –, hogy az „ördög a részletekben bújik meg”, hiszen apró, lényeges, nüansznyi mozdulatokon múlik, hogy segítünk vagy ártunk.

Beépített imitátor

Az elméleti előadást látványos és komplikált baleseti szimuláció követte. Önkéntes diákok játszottak el tanárukkal egy iskolai balestet, amelyben az ijedtség balesetek sorozatát váltotta ki. Megzavarta az előadást, hogy az egyik fiatal néző székéről nagy koppanással a földre zuhant: epilepsziás rohamot kapott. Kiderült, ő is része a bemutatónak. Szerepe az volt, hogy a nézők megtapasztalják, milyen hatása van a való életben egy ilyen esetnek, és persze hogy lássák, mit kell tenni.

Esélyegyenlőség és elsősegélynyújtás

Az elsősegélynyújtás az első, amivel a gyerekek találkoznak – jegyezte meg Kovács Dávid, a Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője, aki a Magyar Vöröskereszt bázisóvodai,-iskolai programját és előnyeit mutatta be. S mint kifejtette, ez nem csak azért értékes, mert bevonhatók általa a humanitárius, vöröskeresztes munkába, hanem mert jó esélyegyenlőségi program: a fiatalok szeretik, sikerélményt ad neki. Elsősegélynyújtáskor nem számít milyen jó tanulók kerültek a csapatba, együttműködik a kitűnő és a gyengén tanuló diák.

„A Kossuth titka”

A „Kincs, ami van”-konferencia előtti hétvégén rendezte meg a Magyar Vöröskereszt
Felmenőrendszerű országos elsősegélynyújtó versenyének országos döntőjét Pécsett. Kiemelkedő eredményekkel tértek vissza a Hajdú-Bihar megyei döntőből továbbjutó csapatok, amelyek a Debreceni Egyetem gyakorló intézményeiből jöttek. A Debreceni Egyetem Arany János Gyakorló Általános Iskolájának csapata 2. helyezett lett, a Kossuth Lajos Gimnázium csapata 5., s a tanárokból álló felnőtt csoport 8.

A kimagasló eredmények mögött Lukácsné Kovács Edit vezető védőnő állt, előadása zárta a
konferencia elméleti részét. Nem kisebb feladatot vállalt el kérésünkre, mint hogy kifejtse a
pedagógusok és kollégák előtt, mi a titka annak, hogy az Országos elsősegélynyújtó versenyen és fordulóin a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Általános Iskolájának, Gimnáziumának és egyéb egységeinek csapatai legsikeresebbek hosszú évek óta. Az érdeklődés felkeltésével, majd motiválással indul a folyamat. A gimnazistáknak, például, elszámolható közösségi szolgálatként az aktív, önkéntes részvétel. Az elméletet a megadott könyv, a szakmai ajánlások, s új szakkönyvek alapján veszik át. A hangsúly azonban az élményközpontú, gyakorlati oktatáson van. Együtt eltervezett, majd elkészített baleseti kárhelyeken, látványos műsebeken, valódi eszközökkel gyakorolnak a fiatalok.

A felkészült gimnazista diákok mentorként tanítják a náluk fiatalabbakat a kortársképzéseken.
Háziverseny előzi meg a területi versenyeket – avatott be a szakember. S mint összegezte mindehhez elhivatott iskolai vezetőségre, tanári karra, motivált tanulókra, megfelelő eszközökre és lelkes felkészítőkre van szükség.

„Másképpen lesz holnap”: tudják, mit kell tenni

Az előadások után műhelymunkák következtek. Négy állomást készítettünk elő, melyeken
mentőtisztek és -ápolók várták az érdeklődőket, akik megtanulhatták és gyakorolhatták a felnőtt-, a csecsemő-, kisgyerek-újraélesztést, a defibrillátor használatát, a légúti idegentest eltávolítását és a vérzésfajták ellátását. A kötözéseket diákok által készített műsebeken, előbbieket legkorszerűbb taneszközökön gyakorolták. Rengeteg kérdésük volt, a rendelkezésre álló idő minden percét kihasználták.

Közel 100 pedagógus, védőnő és érdeklődő jött el a rendezvényre. Mint elmondták, eddig nagy szorongást okozott nekik, hogy baleset érheti a tanulókat a legnagyobb odafigyelés ellenére is. A bemutatók és gyakorlások után úgy érezték, ezután másképp’ lesz, mert tudják, mi a teendő a mentők kiérkezéséig, vagy mi az, amit meg kell tanulniuk. Többen érdeklődtek az elsősegélynyújtó versenyek, és a bázisiskola, -óvodai programok iránt is.

Tanár mentett életet másnap

A rendezvény másnapján, szeptember 14-én életveszélyes állapotba került egy 18 éves diák az egyik debreceni középiskolában. Testnevelés órán vesztette eszméletét. Tanára lélekjelenlétének köszönhető, hogy életben maradt, és semmilyen agyi károsodás nem érte. A pedagógus hívta a mentőt, és azonnal megkezdte az újraélesztést.

Az eset is igazolta, mennyire fontos, hogy az iskolákban a tanárok is tudjanak elsősegélyt nyújtani, hiszen a fiatalokat sem kerülik el a súlyos rosszullétek, balesetek.

A „Kincs, ami van: elsősegélynyújtás” című szakmai és módszertani fórumot a Magyar Vöröskereszt Társadalmi Elsősegély-nyújtó Alaprész pályázat C-6/2017 komponensének támogatásával valósította meg a Magyar Vöröskereszt Debrecen Területi Szervezete.