Így áll jelenleg a belvárosi egyirányúsítás

1522

Az új forgalmi rend kialakítása érdekében 2017 júliusában és augusztusában több útszakaszon újult meg az aszfaltburkolat a Széchenyi, a Kossuth és a Szent Anna utcán.


2017. szeptember 25-én hétfőn, a Szent Anna utca Sumen utca és Vígkedvű Mihály utca közötti szakaszával elindulnak az egyirányúsításhoz kapcsolódó csomóponti átalakítások is. A kivitelező 2017. december közepéig kilenc helyszínen ütemezve végzi el az építési munkákat.

Építési munkák:
⦁ Szent Anna utca – Sumen utca és a Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz
Az elhasználódott burkolat kap új aszfaltréteget, így biztonságosabban lehet majd közlekedni ezen a szakaszon.
⦁ Szent Anna utca – Attila tér és Vígkedvű Mihály utca közötti szakasz

Az Attila téri torkolatban lévő gyalogátkelőhelyet áthelyezik a Teleki utca torkolatához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A Baross Gábor utcai kereszteződésnél új középszigetet építenek, hogy rendezettebben és biztonságosabban tudjanak az autók és a gyalogosok közlekedni. Fontos tudni, hogy az átalakítás után megfordul a Baross Gábor és a Nap utca forgalmi rendje, a Baross Gábor utcán a Szent Anna utca felé, míg a Nap utcán a Méliusz tér felé lehet majd közlekedni.
⦁ Kossuth utca – Méliusz tér – Faraktár utca
A Szent Efrém Általános Iskola előtt új buszmegállót alakítanak ki, a Verestemplomtól a Hajnal utcáig négy sávra bővítik az utat, a gyalogosátkelőt a Nap utca sarkáról áthelyezik a Kossuth utcai szervízút sarkához, amely jelzőlámpás irányítást kap. A teljes szakasz új aszfaltburkolatot kap.

⦁ Attila tér – Vágóhíd utca – Wesselényi utca kereszteződése
Új kanyarodó sáv és járdasziget épül, hogy a Wesselényi utcáról a Vágóhíd utca felé kanyarodók a csomópont előtt el tudjanak jobbra fordulni. A Vágóhíd utca elején új sávot is kialakítanak, hogy az Attila tér felől egyenesen vagy a Hajnal utca felől balra kanyarodók két sávba érkezzenek.

⦁ Miklós utca – Külsővásártér – Erzsébet utca kereszteződés
A Szoboszlói útról az Erzsébet utcára jobbra kanyarodó sávot kibővítik, valamint átépítik a járdaszigeteket a csomópontban, ezzel lehetővé válik, hogy a Szoboszlói útról a Külsővásártér irányába két sávból lehessen fordulni.. A kereszteződés Erzsébet utcai oldalában lévő gyalogátkelőt megszüntetik.

⦁ Kossuth utca – a Sas és a Burgundia utca közötti szakasz
Megszüntetik az Újházi Ede utcai és a földhivatal előtti buszmegállókat és egy újat alakítanak ki a Sas utcához közel, a Technika Háza előtt. Elkezdődik a kerékpárút kialakítása is.

⦁ Széchenyi utca – Külsővásártér kereszteződés
A Külsővásártér és a Széchenyi utca csomópontjában elválasztó szigettel jobbra kanyarodó sávot alakítanak ki.A Szepességi utca Széchenyi utca felőli részét lezárják, a Nyugati utca felőli gyalogátkelőhelyet megszüntetik a gyorsabb közlekedés érdekében.

⦁ Szent Anna utca – Vármegyeháza utca és a Szent Annak Székesegyház közötti szakasz
Felújítják a gyalogátkelőt a Batthyány és a Varga utca között, valamint az egész szakasz új aszfaltburkolatot kap.

⦁ Faraktár – Hajnal utca kereszteződése
A csomópont új aszfaltburkolatot kap, emellett az új forgalmi rendnek megfelelően újrafestik az útburkolati jeleket.

Egy-egy helyszínen több hétig tart a kivitelezés. Az aszfaltozási munkák befejezése után a kivitelező minden érintett szakaszon pontozással festi fel a forgalmi sávok határait. Azokat a forgalomtechnikai átalakítások idején fogják készre festeni. Az ideiglenes pontozásos felfestés idején a szokásosnál nehezebben lehet majd tájékozódni.

Forgalomtechnikai változások

A belvárosi utak, csomópontok felújítása és átalakítása után 2017. november 20. és 2017. november 30. között elvégzik a forgalomtechnikai átalakítást is: kicserélik és/vagy átprogramozzák a jelzőlámpákat, valamint átfestik az útburkolati jeleket is. Egy-egy szakasz átalakítása egy, esetenként két napot vesz igénybe a következő ütemezés szerint:
1. Miklós utca Erzsébet utca – nyugati kiskörút között november 20.
2. Miklós utca nyugati kiskörút – Piac utca között november 21.
3. Szent Anna utca Piac utca – Sumen utca között november 22.
4. Szent Anna utca Sumen utca – Attila tér között november 23 – 24.
5. Faraktár utca – Kossuth utca Hajnal utca – Klaipeda utca között november 25 – 26.
6. Kossuth utca Burgundia utca – Piac utca között november 27.
7. Széchenyi utca Piac utca – nyugati kiskörút között november 28.
8. Széchenyi utca nyugati kiskörút – Nyugati utca között november 29.

Az egyes szakaszok átalakítása után ott már az új rend szerint lehet közlekedni, míg a beavatkozással nem érintett területeken még a régi forgalmi rend lesz érvényben. Az átmeneti időszakban fokozott figyelemmel kell az autósoknak közlekedni. A változást mindenhol tábla jelzi, emellett – mivel idén februárban Debrecen csatlakozott a Waze Connected Citizens rendszeréhez – mobiltelefonokon és a debrecen.hu honlapon naprakészen követhető, hogy hol van felújítás a belvárosban.

A belvárosi forgalmi rend átalakítása decemberre fejeződik be, utána a teljes szakaszon az új rendnek megfelelően lehet közlekedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*