A fényszennyezést vizsgálták Debrecenben

Helyi hírek

2017. szeptember 18-án nemzetközi szakértők érkeztek Debrecenbe a Night Light – „Regionális politikák javítása a fényszennyezés csökkentése, illetve a csillagos égbolt védelme és felértékelése érdekében” – Interreg Europe projekt keretében. A 8 fős dán, spanyol, holland és luxemburgi szakértőkből álló delegáció négy napon keresztül a fényszennyezés visszaszorítása és a csillagos égbolt védelme, valamint az ebből fakadó előnyök turisztikai és gazdasági szempontból történő kiaknázása témákban tanácskozott mintegy 20 megyei szervezet és intézmény képviselőjével találkozott.

A különböző kerekasztal-beszélgetéseken részt vettek a Hortobágyi Nemzeti Park
környéki helyi önkormányzatok (Balmazújváros, Debrecen, Nádudvar, Nagyhegyes,
Püspökladány, Hortobágy) delegált képviselői, a Földművelésügyi Minisztérium, áramhálózati és energiakereskedelmi (E.ON Energiakereskedelmi Kft., E.ON Tiszántúli Áramhálózati Zrt.)
illetve világítástechnikai vállalatok (Hofeka Kft, Zöldfény Kft.), szakértői, turisztikai szakemberek (Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület, Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft.), valamint a HBM Kormányhivatal Debreceni JH Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóság, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Nádudvari Nonprofit Kft. delegáltjai és a Hortobágyi Nemzeti Park képviselői.
Az egyeztetések alkalmával többek között az alábbi kérdésekre segítenek választ adni:
– Hogyan lehet felhívni a helyi/regionális/országos döntéshozók figyelmét a fényszennyezés
problémájára?
– Hogyan formálható a lakosság sötétséghez való viszonya, hogyan lehet sikeresen meggyőzni
őket a környezetbarát megoldások előnyeiről?
– Hogyan tehető szélesebb körben ismertté a Hortobágyi Csillagoségbolt-park, hogyan növelhető
a látogatottság nemzeti és nemzetközi szinten?
– Hogyan csökkenthető a Hortobágyi Csillagoségbolt-park fényszennyezése?
– Hogyan erősíthető az asztro- és ökoturizmus kihasználtsága?
– Hogyan lehet szorosabbra fűzni a kapcsolatot az önkormányzatok, gazdálkodók,
áramszolgáltatók és más hatóságok (pl. útkezelő) között?

A találkozó utolsó napján, 2017. szeptember 22-én a szakértők ismertették előzetes ajánlásaikat, amelyet az elkövetkező két hónapban készülő jelentésben bővebben is kifejtenek majd.

Hangsúlyozták többek között, hogy a projektpartnerekkel összehasonlítva nemzetközi
viszonylatban nézve is élen járunk a régiók között az uniós források kihasználásában. Kiemelték, hogy a megyében óriási lehetőségek rejlenek, amelyre büszkék lehetünk és amelynek kiaknázása még nem történt meg teljes mértékben.

Látható, hogy a szabályozási környezet jól szervezett, ám a fényszennyezési kérdések több
figyelmet érdemelnek. Akár a biodiverzitást, akár az emberi egészséget figyelembe véve fontos nem csak a különböző döntéshozók, de a lakosság figyelmét is felhívni arra, hogy a sötétség bizonyos esetekben igenis hasznos és szükséges, esetenként és alkalmanként nem félni kell tőle, hanem törekedni rá.

Tovább kell dolgoznunk azon, hogy a különböző turisztikai attrakciók és szektorok ne egymás
versenytársai, hanem egymás kiegészítői legyenek. Ne szigetszerűek legyenek az ajánlatok, hanem komplex csomagok.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke biztosította a szakértőket, valamint a
zárórendezvény részvevőit, hogy az ajánlásaikat és javaslataikat a megyei önkormányzat
mindenképpen figyelembe fogja venni. A munka a projekt keretén belül folytatódik, a regionális szakértői csoport rendszeresen fog találkozni és a megye érintett szakértőivel azon fognak munkálkodni, hogy a fényszennyezés visszaszorítása, illetve a sötét csillagos égbolt védelme és hasznosítása minél nagyon figyelmet kapjon és minél többen munkálkodjanak  ezen helyi, megyei és akár nemzeti szinten is.