Nagyszabású gyakorlaton bizonyítottak újra a magyar katonák Koszovóban

Helyi hírek

A DRAGON FIRE elnevezésű gyakorlaton a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tacres Reserve Battalion- KTRBN) a Koszovóban állomásozó erők más elemeivel kiegészülve hajtott végre egy összetett harcászati feladatot augusztus első felében.

A szcenárió szerint egy fegyver és drog csempész csoporton kellett rajtaütnie és felszámolnia a KFOR erőknek. A KFOR Többnemzeti Keleti Harcsoport (Multinational Battle Group-East/ MNBG-E) támogatásával légi úton kijuttatott magyar század feladatai között szerepelt a célobjektum körüli terület lezárása, ellenőrzése, ellenőrző áteresztő pontok telepítése valamint az objektumban tartózkodó bűnöző csoport elfogása és az épületben talált fegyverek, drogok összegyűjtése és azok nyilvántartásba vétele.

A művelet sikeres végrehajtásában nagy szerepe volt a magyar mesterlövész alegységnek, az osztrák felderítőknek és az ISTAR Zászlóalj légi felderítő csoportjának (RAVEN), akik biztosították a szükséges információkat a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj erői számára. Mindezek mellett a KFOR erők részeként tevékenykedő ukrán tűzszerész csoportra és a magyar kontingens egészségügyi katonáira is hárultak feladatok a talált robbanószerek felkutatása és a sebesültek ellátása miatt. Amíg az ukrán csoport átvizsgálta az épületet és a robbanószerektől mentesítette a területet, az egészségügyi csoport a sebesültek ellátását és elszállítását végezte, amelynek részeként úgynevezett légi úton történő egészségügyi kiürítés is szerepelt a gyakorlat forgatókönyvében.

A gyakorlatot Giovanni FUNGO vezérőrnagy, a KFOR erők parancsnoka, valamint a Koszovóban akkreditált nagykövetségek vezetői és a KFOR valamennyi alegységének parancsnokai is megtekintették. A Koszovói Erők parancsnoka elismerően beszélt a gyakorlaton látottakról és a KFOR Tartalék Harcászati Zászlóalj, egyben a magyar katonák teljesítményéről. Értékelésében elmondta, hogy jól megtervezett és kiválóan kivitelezett gyakorlatot hajtott végre a zászlóalj kijelölt állománya és az őket támogató résztvevő modulelemek.

bocskaidandar.hu