Fegyházba vonul a Bayk András kerti késelő

Helyi hírek

Bűnösnek mondta ki védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében a Debreceni Törvényszék azt a vádlottat, aki tavaly nyáron ittas állapotban egyetlen késszúrással megölte lakótársát Debrecenben, a Bayk András kertben. B. Ferencet a bíróság 11 év fegyházbüntetésre ítélte, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 1,8 millió forint bűnügyi költség megfizetésére.

A bíróság által elfogadott tényállás szerint a vádlott élettársa halálát követően fogadta be a sértettet Bayk András kerti házába, hogy segítségére legyen az állatok ellátásában és a ház körüli teendőkben. A vádlott ebben az időszakban mértéktelenül sokat ivott, ezt a szomszédok is észlelték. A két férfi nap mint nap összekapott, leginkább azon, hogy ki mennyi alkoholt fogyaszt. A vádlott nehezményezte a sértett munkához való hozzáállását, de számon kérte rajta azt is, hogy nem járul hozzá a rezsiköltségekhez és az élelmezésükbe sem ad pénzt. Élősködőnek tartotta, és ezt a szomszédjai előtt többször is hangoztatta.

2016 június 28-án a vádlott és a sértett – mint mindig – korán reggel keltek, B. Ferenc egy szomszédtól kölcsönkért kétezer forintot, majd elküldte a sértettet a boltba, borért. Mindketten ittak két-két pohárral belőle, végezték az állatokkal kapcsolatos napi teendőiket, közben pedig folyamatosan tovább ittak. Valamikor 12-13 óra között szokásukhoz híven déli pihenőre vonultak a ház egyetlen szobájába. Az addigra már erősen ittas vádlott és sértett között vita alakult ki. A sértett akkorára már olyannyira leittasodott, hogy heveny alkoholmérgezéses állapotba került. A vádlott elhatalmasodott indulatában felkapott egy 18,5 centiméter pengehosszúságú kést és nagy erővel az ágyon fekvő sértettbe szúrta. A sértett – bár kezét felemelve igyekezett a vádlottat ellökni – nem tudta kivédeni a támadást. Arccal lefelé leesett az ágy mellé, és rövid időn belül meghalt. A vádlott észlelte lakótársa halálát, átrohant a hátsó kertszomszédokhoz, és közölte a házaspárral, hogy hívják a mentőket, mert leszúrta a sértettet. A kiérkező mentőorvos már csak a halál beálltát tudta megállapítani. A sértett életét az azonnali, szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a két férfi között rendszeresek voltak a viták, de tettlegességre korábban soha nem került sor. Ezért sem volt életszerű a vádlott védekezése, aki jogos védelmi helyzetre hivatkozott. Azt állította, hogy lakótársa rátámadt, fejbe vágta egy téglával, majd egy léccel is megütötte, ő pedig ezt követően hozta ki a házból a kést és szúrta meg őt. A bíróság a vádlott védekezését nem tudta elfogadni, vallomását az igazságügyi orvosszakértő szakvéleménye mellett a szomszédok, a mentősök és a rendőrök tanúvallomásai is cáfolták. A tanácsvezető bíró hozzátette: a sértett olyan szintű alkoholmérgezéses állapotban volt, hogy képtelen volt a védekezésre.

Az ítélet nem jogerős. Bár a vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség 3 nap gondolkodási időt kért.

Az ügy egyébként idén februárban érkezett a Debreceni Törvényszékre és öt hónapon belül befejeződött.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.