Megérkezett Debrecenbe az első Mercedes Benz autóbusz alváz

Helyi hírek

Az első Mercedes Benz járóképes autóbuszalváz szerdán Spanyolországból megérkezett Debrecenbe, az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. telephelyére, ezzel megkezdődhet az autóbuszgyártás előkészülete a városban – közölte a helyszínen a holding vezérigazgatója.

Kossa György hozzátette: a hazai és nemzetközi autóbusz fejlesztésben több éves tapasztalatot szerzett mérnöki gárda mellett szakképzett hazai munkaerő várja az első munkafázisok megkezdését a korszerűen felszerelt gyártó csarnokban, amelynek eredményeként új, az utazási és járművezetési komfortot maximálisan kielégítő alacsony padló belépésű járművel gazdagodik a hazai autóbusz paletta.

Az elmúlt időszakban az ITK Holding Zrt. autóbuszgyártással kapcsolatban hosszú együttműködést követően először szándéknyilatkozatot írt alá az EvoBus Hungária Kft.-vel (Daimler Buses magyarországi vezérképviselete), majd ezt követően leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. további számos szerződést kötött annak érdekében, hogy a Daimler Buses cégcsoporthoz tartozó EvoBus GmbH által gyártott Mercedes Benz járóképes alvázakra saját fejlesztésű autóbuszokat tervezzen és gyártson. Az alváz prototípusának közös fejlesztése öt évig tartott, a ráfordított költség mintegy egymilliárd forint – mondta a vezérigazgató.

Az első termékcsalád a 12 méteres alacsony belépésű városi és elővárosi autóbusz lesz – mondta megjegyezve, hogy március végén elkezdődött Debrecenben az autóbuszgyártáshoz kapcsolódó oktatási és fejlesztési központ építése.

A körülbelül ötezer négyzetméter alapterületű létesítményben részben a későbbi gyártáshoz szükséges szakemberek (szakmunkások, mérnökök) duális rendszerű képzésének gyakorlati része folyik majd, később pedig Budapestről a debreceni épületbe kerül az ITK Holding Zrt. kutatás-fejlesztési része is – jelezte Kossa György.

Beszámolt arról is, hogy az oktatás- és járműfejlesztés mellett kísérleti üzemükben kezdik meg az új “magyar Mercedes” buszok gyártását. A tervek szerint idén augusztus-szeptember környékén a prototípus rendelkezni fog a sorozatgyártáshoz szükséges típusengedéllyel. Mindezek után még ebben az évben elkészülnek az első autóbuszok az új debreceni üzemben, ahol idővel három műszakban évente akár 250-300 darab autóbusz készülhet, a dolgozók száma pedig száz körül lesz.

Kossa György rámutatott: az építkezés nem áll meg, a nagyobb léptékű fejlesztés a beruházás második ütemében, Debrecen déli ipari parkjában, a repülőtér közelében lesz. A tervezése elkezdődött, várhatóan 2018-ban átadhatják az új üzemet. Ebben a gyárban egy műszakban 300 darab, a három műszakban pedig körülbelül évi 700-800 darab, a két üzemben együtt évi 1000 darab autóbusz készülhet majd.

Az ITK cégcsoport a járműfejlesztésre és a gyártási infrastruktúra bővítésére 70 millió eurót fordít Debrecenben – jelezte. Hozzátette, a debreceni üzemekben városi, elővárosi, két-három tengelyes városközi (helyközi), illetve idővel elektromos buszokat is készítenek, de egyedi megrendelésre is gyártanak – kisebb méretű – járműveket. A cég már keresi a járművek értékesítési lehetőségeit a hazai és a nemzetközi piacokon.

Az ITK cégcsoport a magyarországi közösségi közlekedés terén már eddig is több mint 20 milliárd forint beruházást valósított meg, amivel jelentősen hozzájárult a hazai autóbusz üzemeltetés korszerűsítéséhez – mondta az ITK vezérigazgatója Debrecenben.