Harmadik alkalommal rendezik meg Hajdúnánáson a Nemzetközi Heki Taikai – Kyudo versenyt

Helyi hírek

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Heki Taikai – Kyudo nemzetközi japán íjász verseny, melyet ismét Hajdúnánáson rendeznek meg, április 29-30. között. Ebben az évben Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Magyarországról érkeznek versenyzők összesen 11 dojoból. Az eseményen részt vesz Japán magyarországi nagykövete, Kosuge Junichi és Taikait Mori Toshio Sensei, a Heki Ryu Insai – Ha iskola jelenlegi vezetője, aki nyugdíjba vonulásáig, az egyetlen Kyudo professzor volt Japánban.

A Heki Taikai vagy magyarul Heki iskolák versenye-találkozója, 9 évvel ezelőtt jött létre Mori Toshio Sensei és Walter Albini, a Kouzen Dojo vezetőjének ötletéből.

Álmuk egy olyan nemzetközi találkozó létrehozása volt, amely határokat átívelően, különböző országok dojoit hozná közelebb egymáshoz.

Az első 3 alkalom Pallanzában, Olaszországban került megrendezésre. Ezek a barátságos versenyek Olaszország, Németország, Ausztria, Finnország, Horvátország, Norvégia, Japán és Magyarország részvételével zajlottak.

3 év után a szervező Kouzen Dojo úgy gondolta, hogy akkor válik igazán nemzetközivé ez a kupa, ha más országokba is átkerül, így a következő 3 évre Karlsruhe, Németország kapta meg a rendezés jogát – emelte ki Oláh Tamás, a szervező bizottság vezetője.

Már Pallanzában felmerült azonban annak az ötlete, hogy Magyarország is bekerüljön, a rendezők sorába, ugyanis kis országunk, nagy meglepetésre, már az első versenyen különlegesen szerepelt. A csapatversenyben ugyanis szoros küzdelemben épphogy lecsúszva az I. helyről, a II. helyen végzett. Míg az egyéni küzdelmek során a III. helyet sikerült megszereznünk. Azonban ekkor még nem éreztünk magunkat elég felkészültnek, hogy ezt a nagy felelősséget magunkra vegyük.

Oláh Tamás elmondta, hogy a megfelelő pillanat 3 évvel ezelőtt jött el, Karlsruhéban. Ekkor döntötték el a nemzetközi szervező bizottság tagjaival, hogy a következő 3 évre megpályázzák a találkozó rendezési jogát.

A 7. Heki Taikai szervezése óriási feladatnak látszott, szerettünk volna méltóan helyt állni, a verseny történelmében – hangsúlyozta Oláh Tamás, aki hozzátette: ebben óriási segítséget kaptunk Szólláth Tibor Hajdúnánás polgármesteréről és Mónus József íjász harcos társunktól. Nélkülük ez a több szempontból sikeres és emlékezetes verseny nem jöhetett volna létre. Meg kell említenem még a Bukyukai Kyudojo lelkes tagjait is, akik nélkül a mai magyar Kyudo nem tartana ezen a fontos ponton.

A sikeres szervezés megerősítette bennünk, hogy helyes úton jártunk, ezért a 9. verseny helyszínére is Hajdúnánást kértük fel, ahol újra örömmel vártak minket.

Az idei évben 11 dojo fogja képviseltetni magát a versenyen. Olaszországból, Németországból, Lengyelországból, Ausztriából és Magyarországról érkeznek majd.