Debrecenig vezettek a droghálózat szálai

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 júniusában, 18 vádlottat mondott ki bűnösnek bűnszövetségben, kereskedéssel, jelentős mennyiségre, társtettesként elkövetett kábítószerrel visszaélés, kábítószerrel kereskedés, kábítószer birtoklás bűntette és kábítószerrel visszaélés vétsége miatt abban az ügyben, amelynek szálai Győr-Moson-Sopron megyéből Budapesten át Debrecenig vezettek. A törvényszék egy vádlottal szemben a visszaélés kábítószerrel vétsége ügyében indított büntetőeljárást megszüntette.

Az ügy 18 vádlottja összességében 48 év 4 hónap szabadságvesztést kapott. Az elsőrendű vádlottnak 9 évre, a másodrendűnek 8 évre kell fegyházba vonulnia és 9, illetve 8 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. III.r. vádlott 5 év, az ismeretlen helyen tartózkodó VI.r.– halmazati büntetésként – 6 év börtönbüntetést kapott, a közügyeket 5 és 6 évig ők sem gyakorolhatják. Az ügy többi vádlottjára – közöttük a debreceniekre is – 10 hónap és 2 év közötti börtönbüntetéseket szabott ki az elsőfokú bíróság, 2 – 4 év próbaidőre felfüggesztve. A bíróság csaknem tucatnyi vádlott mellé pártfogó felügyeletet is elrendelt, emellett döntött összesen mintegy 10 és fél millió forintnyi lefoglalt vagyon elkobzásáról.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I. és a II.r. vádlott, N. Z. és L. G. 2009 végén találta ki, hogy vagyonukat és sikeres vállalkozásaik bevételét befektetve marihuána termesztő helyeket alakítanak ki Győrben és környékén. A kábítószerrel egyértelműen kereskedni akartak. A III., IV. és V.r vádlottak gondozták, szüretelték, szárították, szelektálták a marihuánát. Egy-egy ingatlanban több száz tő marihuánát neveltek, számtalan technikai berendezést beszerezve professzionális rendszereket alakítottak ki. Az első ültetvény 2010 nyarának végén fordult termőre. A marihuánát első körben VI.r. vádlottnak adták el, majd a drog több állomáson keresztül jutott el egy gödöllői kollégiumba, illetve Debrecenbe is.

Az áru legtöbbször Budapesten cserélt gazdát, sokszor üdítőitalos dobozokba rejtve, 1800 – 2000 forintért árulták grammját. Döntő részét Győr és környéke mellett Budapesten és Debrecenben adták el. A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök 2010 októberében csaptak le a vádlottakra, aztán a terjesztői és vásárlói vonal mentén bekapcsolódtak a Hajdú-Bihar és a Bács-Kiskun megyei, valamint a Soproni Rendőrkapitányság nyomozói is. A vádlottak egy része beismerő, illetve többekre terhelő vallomást tett. Az ítélet ellen I., III., IV., V. és VI.r. vádlottak enyhítésért illetve felmentésért fellebbeztek. II.r. vádlott és védője enyhítésért illetve felmentésért fellebbezett.