Debrecen térsége is kiemelt turisztikai fejlesztési régió lehet

Helyi hírek Wellness

Ülést tartott a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Keleti régiója 2017. március 7-én Debrecenben.

Sikeres évkezdet után a forgalmi mutatók további növekedésében bíznak az Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Keleti régiójának szállodásai – hangzott el a Kölcsey Központban tartott régióülésen.

Debrecennek komoly ambíciói vannak

Széles Diána, Debrecen turizmusáért is felelős alpolgármestere köszöntőjében elmondta, hogy Debrecennek nagyon komoly ambíciói vannak a turizmusban, amit a város, sőt a megye határain túlra is kiterjeszt, előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a Magyar Turisztikai Ügynökséggel térségük kiemelt turisztika fejlesztési régióvá nyilvánításáról. A közös gondolkodás mellett már konkrét ügyekben is testet öltött a települések együttműködése, például összehangolják a programjaikat, és idén már a megyeszékhely rendezi a Hortobágyi Lovasnapokat. Debrecen célja, hogy hosszú hétvégés családi úti céllá váljon, ehhez kapcsolódik a nagyerdei strandfürdő és az állatkert teljes megújítása.

unnamed

Az önkormányzat nyitott a szakma igényeire is, az alpolgármester rendszeresen részt vesz a Debrecenben – Hévíz mintájára – tavaly ősszel útjára indított szállodaigazgatói reggeliken, ahol konstruktív párbeszéd folyik a szakmai szereplők és az önkormányzat között.

A régiós szállodák  többsége nem készül idén fejlesztésekre, de például napirenden van a debreceni Sport Hotel felújítása, a kisújszállási Kumánia Hotel januárban nagy karbantartással ünnepelte 5. születésnapját és idén a kemping területén 10 faházat építenek az edzőtáborok és a fiatalok megszólítása céljából, a hajdúszoboszlói Atlantis pedig további 20 szobával és új konferenciateremmel tervezi bővíteni kapacitásait jövőre. Az MSZÉSZ új tagjaként bemutatkozott a debreceni Belga étterem.

Könnyid László alelnök, a hévizi Hotel Europa Fit**** igazgatója a szállodai üzemeltetés érintő aktuális ügyekről osztott meg praktikus információkat a tagsággal, ezek közül a legégetőbb a legionella-moratórium lejárta, és felhívta a figyelmet a Hotelstars-minősítés fontosságának egy új szempontjára is: a Booking.com elkezdett áttérni arra, hogy csak azoknál a szállodáknál tünteti fel a csillagokat, amelyek igazolni tudják a nemzeti védjegy szerinti besorolásukat.

Az ülésen tisztújításra is sor került:

A régió vezetője Szerdi Zsuzsanna, a Hotel Lycium szállodaigazgatója maradt, két helyettesének Kovács Tamást, a hajdúszoboszlói Hunguest Hotel Apollo, Aqua-Sol és Béke szállodaigazgató-helyettesét, valamint Szűcs Csabát, a Belga étterem igazgatóját választották.

Az ülésen három tartalmas szakmai előadás is elhangzott:  Szigetvári József, a Szallas.hu ügyvezetője a turizmus iparág eldigitalizálódásáról és az online fogyasztó viselkedéséről közölt meghökkentő információkat. Tamás László járatfejlesztési igazgató bemutatta, milyen katalizátor hatása van az idén várhatóan már 330 ezer utast fogadó Debrecen Airportnak Kelet-Magyarország nemzetközi turizmusára. A Kontakt Műhely képviselője, Tóthné Márton Gabriella pedig gyakorlati tanácsokkal segítette a szállodásokat, hogyan tudják szervezetfejlesztéssel (is) kezelni a munkaerőhiányt.