Csábítsunk minél több turistát Hajdú-Bihar megyébe

Helyi hírek Ország

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és öt Hajdú-Bihar megyei település kínálja turisztikai attrakcióit az idei Utazás Kiállításon és Vásáron, Budapesten. A 2017. évi HUNGEXPO-n a megyei önkormányzat mellett Hajdúhadház, Hajdúböszörmény, Balmazújváros, Hajdúnánás és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. mutatkozik be.

A közös szakmai együttműködés célja Hajdú-Bihar megye látogatószámának, az itt töltött vendégéjszakák számának, valamint a térség turisztikai vonzerejének növelése. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként a tavalyi évben az ország szinte minden területén, településén emelkedett a turistaforgalom vendégéjszakákban mért nagysága a megelőző évhez képest. Az első helyen szereplő Budapest mögött szorosan következik Hévíz, valamint Hajdúszoboszló.

Az összes vendégéjszakát tekintve országos viszonylatban 2016-ban az Észak-Alföldi régió 7,5%-os arányt tett ki. Ugyanez a belföldi vendégéjszakák tekintetében 10%, míg a külföldi vendégéjszakák megoszlása szerint 4,7%.

A legnagyobb vendégforgalmat bonyolító vidéki települések közül a második helyen szerepel Hajdúszoboszló, ahol tavaly több mint 900 ezer vendégéjszakát töltöttek. Az összesítés alapján elmondható, hogy egy évre visszamenőleg a külföldi vendégéjszakák 9,9%-kal, míg a belföldiek 8%-kal növekedtek Hajdúszoboszlón.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, valamint a települések elképzelése szerint a jelenlegi pozitív adatok közös összefogással, a turisztikai attrakciók együttes bemutatásával tovább erősíthetők, például az Utazás Kiállításon is, ahová minden település a rá jellemző attrakcióval készült.

Hajdúhadház „zöld aranya” a Hadházi Lapos káposzta, és az abból készített termékek. Így nem csoda, hogy a település által berendezett (a pavilon egyik legegyedibb) standjánál, a káposzta gyalulását is megtekinthették az érdeklődők, valamint maguk is kipróbálhatták a készítés egy fázisát: egy nagy hordóban káposztát taposhatott meg bárki, aki felvette a gumicsizmát. Emellett Hajdúhadház egyéb kóstolókkal, így lekvárokkal, borokkal is várta vendégeit. Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere szerint a település számára mindig jó lehetőség az Utazás Kiállításon való részvétel. “Lehetőséget kapunk arra, hogy megmutassuk magunkat, értékeinket. Célunk, hogy bemutassuk a kiállításra érkező látogatóknak a Hadházi Lapos káposzta értékeit, ízét, feldolgozási lehetőségeit és újabb lépést tegyünk a saját káposztafajtánk méltó helyére emelése érdekében. A kiállításon a káposzta taposása és helyi termékek kóstoltatása mellett bemutatjuk a Hadházi Káposztás Napok elnevezésű gasztronómiai rendezvényünket, ezzel is színvonalas programot kínálva a Hajdú-Bihar megyébe érkező látogatók számára”.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is megjelent a Vásáron Hajdúböszörmény. A város a legfontosabb turisztikai látványosságait, legnagyobb látogatószámú programjait kínálja az érdeklődők számára. Így például a Bocskai Strand és Gyógyfürdő kiváló termálvizes szolgáltatásait, valamint a Hajdúsági Expo és Traktorhúzó Versenyét és a Hajdú Hetet. Kiss Attila, Hajdúböszörmény polgármestere fontosnak tartja, hogy a hajdúsági települések a megye standján közösen is bemutatkozhatnak országnak-világnak. Hajdúböszörmény városa számára fontos, hogy ezen az eseményen továbbra is elsősorban a város turisztikai ajánlatait és a gyógyfürdő által nyújtott lehetőségeket ismertesse meg a nagyközöséggel.

Balmazújváros is a feltöltődésre vágyó vendégek számára kínálja a szintén gyógyító hatású termálvizét, ehhez kapcsolódóan a Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő szolgáltatásait. A város standjánál a hungarikumként is számon tartott kamillából készült gyógyteát megkóstolhatják a kiállításra látogató vendégek. Dr. Veres Margit, Balmazújváros polgármestere szerint kiemelten fontos, hogy egy ilyen rangos kiállításon képviselheti hagyományait és értékeit Balmazújváros, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy egy kisvárosban is lehetnek olyan különleges turisztikai attrakciók, melyek a bel- és külföldi turisták számára is vonzóak lehetnek. A kiállítás nagyszerű platformot biztosít ahhoz is, hogy bemutassuk a nagyközönség számára májustól elérhető, négycsillagos Hotel Kamillát****. A hotel, valamint a szomszédságában található uszoda, sportcsarnok, az élő- és műfüves futballpályák sportturizmus szempontjából is kiemelendőek, hiszen az edzőtáborba érkező sportklubok számára magas színvonalú ellátást és felkészülési lehetőséget biztosítanak.

Az Utazás Kiállítás visszatérő vendégeként Hajdúnánás városa is fontosnak tartja, hogy minél szélesebb nyilvánosságot kapjanak a település értékei. A szalmafonás rejtelmeibe idén is bepillanthatnak a látogatók, akárcsak a szalmakalap készítés fortélyaiba.

A településekkel közösen a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. is kiállít az Utazás Vásáron. A kikapcsolódást, a rekreációt, a gyógyászatot, a tartalmas feltöltődést biztosító gyógyfürdő a szolgáltatások mellett a méltán híres Pávai Vajna természetes ásványvizet kínálta az utazni vágyóknak. Czeglédi Gyula, a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. vezérigazgatója elmondta: “Öröm számomra, hogy a megyei önkormányzat részéről felkérést és lehetőséget kaptunk a megjelenésre a Budapesti Utazás Kiállításon a Hajdúvárosok megyei standján, ahol igyekeztünk látványosan, szép színes installációval megjelenni és az utazók számra vonzó akciós ajánlatokat vinni. Emellett attrakcióval is szeretnénk emelni az érdeklődést, hiszen a kiállítás mind a négy napján egy masszőr várja a vendégeket a Hungarospa Hajdúszoboszló standján. A szakmai napon sajnálattal tapasztaltam, hogy évről-évre szűkül a Budapesti Utazás Kiállítás. A drága belépő árak miatt egyre kevesebb a kilátogató közönség. A szolgáltatók közül sokan döntöttek úgy, hogy más eszközökkel próbálják elérni az utazni vágyókat, pedig kiállítás 40. születésnapja magában hordozta volna a megújulás lehetőségét.”

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke a csütörtöki szakmai megnyitót követően elmondta, bizakodással tölti el, hogy valós brand alakul ki Hajdúvárosok néven a megyei turisztika területén. Előremutató az a szándék, ahogyan a hajdúvárosok és a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. közösen jelent meg a kiállításon, ahol impozáns, kreatív attrakciókkal, gazdag standokkal várják a látogatókat.
A HUNGEXPO Utazás Kiállítás és Vásár március 5-ig várja a látogatókat.