Rekonstruálják a tiszakürti Kis-Tiszán, a beregi és a nyírségi lápokon az élőhelyeket

Helyi hírek

Bruttó 850 millió forintért rekonstruálja az élőhelyeket a tiszakürti Kis-Tiszán, valamint a beregi és nyírségi lápokon a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága (HNPI) a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) támogatásával, a projekt várhatóan 2020 decemberében fejeződik be – tájékoztatta az igazgatóság közleményben kedden az MTI-t.

A sajtóközlemény szerint a HNPI a Kis-Tiszán komplex élőhely-rehabilitációt végez, a beregi és nyírségi lápokon pedig a víz utánpótlását oldja meg. A Közép-Tisza területén létrehoznak négy hektár ideiglenes vizes élőhelyet, amivel kedvező élőhelyi feltételeket teremtenek a Natura 2000 jelölőfajok számára. A vizes élőhely a gémfélék táplálkozó területe is lesz.
A fejlesztésekkel a veszélyeztetett élőhelyek hosszú távon fennmaradhatnak, így például a nyírségi és szatmár-beregi területeken korábban nagy számban előforduló buckaközi lápok megmaradt területei.
Ezzel egyidejűleg két kilométeres szakaszon megerősítik a Tisza árvízvédelmi töltését is – áll a közleményben. A közlemény idézi Kovács Zitát, a HNPI igazgatóját, aki szerint a projekt nemcsak a természetvédelem miatt fontos, kedvezően hat a térség gazdaságára és turizmusára is. A fejlesztéssel élhetőbb környezetet teremtenek, illetve lehetőség szerint a térség vállalkozóit is bevonják a projekt megvalósításába. A közlemény idézi Boldog István fideszes országgyűlési képviselőt, aki szerint a tiszakürti fejlesztés a Tiszazug egyik kiemelkedő beruházása, a projekt megvalósításával a térség turisztikai vonzereje is tovább nő.