Új tulajdonoshoz kerülhetnek Hajdú-Bihar megye legolvasottabb sajtótermékei

Gazdaság Helyi hírek

Néhány hónappal azután, hogy a Mediaworks felvásárolta a regionális és megyei lapok döntő többségét, egyes jelek arra utalnak, hogy a Hajdú-Bihari Napló és a Hajdú Online is új tulajdonoshoz kerülhet.A debreceni központú Russmedia, melynek többségi tulajdonosa az osztrák Eugen Russ, jelenleg három megyében ad ki megyei napilapokat, de terjesztenek ingyenes hetilapokat és időszakos újságokat is, és övék például a Magyar Online is.

A 444.hu információi szerint az osztrák Heinrich Pecina egyik cége, feltehetően a Vienna Capital Partners lehet a vevő. A VCP tulajdonában álló Mediaworks zárta be a Népszabadságot, mielőtt eladta volna a kiadót a Mészáros Lőrinchez közel álló Opimus Pressnek.

A Russmedia az ország keleti régióinak legfontosabb kiadóvállalata, a cég által működtetett

borsodi Észak-Magyarország 35 ezer, a Hajdú-Bihari Napló 31 ezer, a szabolcsi Kelet-Magyarország 38 ezer példányban jelenik meg, online fronton pedig a Boon, Haon és Szon piacvezetőnek számít a saját megyéjében.

A 444 kereste telefonon Pecinát, aki nem tudott válaszolni, mert hivatalosan “szabadságon van”. Fodor István, a Russmedia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta az értesülést, amely szerint még az első negyedévben sor kerülhet a tranzakcióra a két osztrák fél között.

6xlk4lpqzhznked1s

Grafika: 444.hu

Sok még a találgatás, például olyan hírek is terjednek, hogy végül ez a három megyei tartalomszolgáltató is Mészáros Lőrinchez, a felcsúti, gázszerelőből lett polgármesterhez kerül. Mészáros szoros gazdasági kapcsolatban áll Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A tulajdonosváltás időpontja is széles tartományban mozog. Egyesek szerint már januárban megtörténhet a csere, más forrásaink inkább március környékére datálják az ügyletet.

Úgy tudni, a Russmedia nem feltétlenül akar megszabadulni a megyei napilapoktól és a hírportáloktól, de az ajánlat “visszautasíthatatlan“.

Bennfentes forrásaink arról is beszéltek, ha valóban új tulajdonosa lesz a vállalatnak, elbocsátások lesznek a szerkesztőségekben.