Számít Nagyváradra Debrecen

Gazdaság Helyi hírek

Bihar megyében járt Papp László, Debrecen polgármestere 2016. december 6-án. Az RMDSZ nagyváradi székházában közös sajtótájékoztatót tartott Cseke Attilával, a szervezet megyei elnökével.

Papp László a tájékoztatón hangsúlyozta: a cívisváros képviseletében kapcsolódott be a kampányba. Arra buzdítja a partiumi magyarságot, hogy a lehető legnagyobb létszámban vegyen részt a december 11-i romániai parlamenti választáson, és szavazzon az RMDSZ jelöltjeire. Megítélése szerint történelmi jelentőségű, sorsfordító lehet a választás, ezért is fontos, hogy erős képviselete legyen a magyarságnak a román parlamentben. Az erdélyi magyarok pedig kapcsolatot jelentenek a szerinte gazdasági és nemzetpolitikai szempontból egyre erősödő, felívelő szakaszban levő Magyarország és Románia között. Úgy fogalmazott: az anyaországban annak szurkolnak, hogy minél több RMDSZ-es jelölt jusson be a törvényhozásba. Ha pedig úgy alakul, a szervezet kormányzati szerepkört is töltsön be, mert csak egy hatékony képviselet tudja garantálni az identitás és a hagyományok megőrzését, a kulturális, gazdasági és egyéb gyarapodást. Hozzátette: Debrecen, mint Magyarország második legnagyobb városa, érdeklődéssel figyeli az itt zajló eseményeket. Az érzelmi kötödésen túl amiatt is, mivel a két megyeszékhely, illetve Hajdú-Bihar és Bihar megye sok mindenben partnerei egymásnak.
Ezután arról számolt be, hogy ugyancsak aznapi, Bihardiószegen tett látogatása keretében két együttműködési megállapodás volt a téma. Tekintettel arra, hogy Debrecen hozzá szeretne járulni az érmelléki borvidék revitalizációjához – beleértve a gasztronómiai vetületet, valamint a szakmai mentorálást is –, a két település stratégiai együttműködésére vonatkozó szándéknyilatkozatot írt alá. A másik említett megállapodás pedig arra vonatkozik, hogy Debrecen szerepet vállalna a község által 2017-ben szervezendő bor- és gasztronómiai fesztiválban.
Papp László azt is kiemelte: Debrecen küldetésének tekinti a kulturális együttműködést, ezért fogja megpályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. A pályázat egyelőre nincs kiírva, 2018-ban, legkésőbb 2019-ben lesz az előzetes döntés. Vetélytársaknak Magyarországon belül Miskolc, Veszprém, Eger, Tokaj és Szombathely számítanak. A következő hónapban kezdi meg az önkormányzat a program kidolgozását. A lebonyolításban számít az RMDSZ-re is, mint katalizátorra abból a szempontból, hogy sikeres pályázás esetén régióban gondolkodva esetleg néhány rendezvényt a Partiumban is szerveznének, felmutatva a helyi értékeket. Ebben természetesen a Királyhágómelléki Református Egyházkerület is kiemelt szerepet játszana – tekintettel a reformáció 500. évfordulójára -, s Papp László ez ügyben Csűry István püspökkel is tárgyalt.
Sajtóérdeklődésre a polgármester azt válaszolta: hivatalos kapcsolatfelvétel még nem történt a nagyváradi önkormányzattal, de erre is sor fog kerülni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat kiírásának meghirdetésekor, hiszen 2016 februárjában, amikor még Huszár István alpolgármester volt, Ilie Bolojan polgármester nyitottnak mutatkozott az együttműködésre.

Forrás: A www.erdon.ro tudósítása nyomán