Asztro – turizmus a Visegrádi országokban

Helyi hírek

Október 17-én és 18-án a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság volt a házigazdája a “Visegrádi 4 ” országok csillagoségbolt-parkjainak nemzetközi találkozójának. A kétnapos workshop fő témája az „Asztro-turizmus és környezeti nevelés” volt.

Többek közt a Hortobágyi Nemzeti Park is résztvevője annak a “Visegrádi 4” pályázatnak, melynek témája és célja a csillagoségbolt-parkok és az asztro-turizmus, valamint ehhez kapcsolódóan a turisztikai kínálat fejlesztését elősegítő közös márkatermék („brand”) létrehozása.

A pályázat keretében megrendezett különböző témájú workshopokat Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában végül Magyarországon a Hortobágyi Nemzeti Parkban bonyolították le.

A rendezvény mottója: “A jövő nemzedékeknek joga van a romlatlan és szennyezetlen Földhöz, beleértve a csillagos égbolthoz való jogot is. A csillagos ég az emberiség kulturális, tudományos és ökológiai öröksége.” UNESCO (Tenerife, 1994, La Palma 2007)

Az Agóra Tudományos Élményközpontban megtartott sajtótájékoztatón Gyarmathy István, a projekt koordinátora elmondta, hogy nemzetközi szinten a csillagoségbolt-parkok nem csak az ökológiai értékeket és a természetes tájképet védik, hanem fontos szerepük van az oktatásban, szemléletformálásban és a természetbarát-, zöld turizmusban is. Az “asztro-turista” azért utazik el különböző csillagoségbolt-parkokba, hogy ott csillagászati megfigyelést végezzen, vagy egyszerűen csak élvezze a lenyűgöző csillagos égbolt látványát. A csillagoségbolt-parkok, így a Hortobágyi Nemzeti Park is, az asztro turizmus – mint turisztikai termék – fejlesztésének kiemelt helyszíne. A Hortobágyi Nemzeti Park területe 2011 óta nemzetközi csillagoségbolt-park.

Soha Rudolf Ferenc, az Agóra Tudományos Élményközpont szakmai csoportvezetője hangsúlyozta, hogy az Agórában kiemelt szerepet kap a csillagászat. Az élményközpont az ország egyik legnagyobb mobil digitális planetáriumával rendelkezik, amelyben csillagászati előadások és teljeskupolás filmek láthatóak, az Agóra csillagdájában pedig rendszeresek a távcsöves bemutatók. A régióban egyedülálló intézményben az elmúlt másfél évben több mint 60 ezer látogató fordult meg, döntő többségük részt vett csillagászati programokon is, amelyek nemcsak a diákcsoportok, de – a nyári tapasztalatok alapján – a turisták körében is nagyon népszerűek.

A Projektben résztvevő Csillagoségbolt-parkok:

Hortobágyi Csillagoségbolt-park (Alapítva: 2011), www.hnp.hu/csillagpark
Bieszczady Csillagoségbolt-park (Alapítva: 2013), www.gwiezdnebieszczady.pl
Połoniny Csillagoségbolt-park (Alapítva: 2010), http://poloniny.svetelneznecistenie.sk
Beskidzki Csillagoségbolt-park (Alapítva: 2013), www.boto.cz