Okos zebra Debrecenben

Itt az első debreceni intelligens zebra

Helyi hírek

2016 októberének első hetében kerül bevezetésre Debrecen első okos zebrája SafeCross névvel az István úton.

A modernizált gyalogos átkelőhely célja, hogy biztonságosabbá tegye a helyi gyalogosok és kerékpárosok közlekedését a város egyik forgalmas útszakaszán.

A gyalogos átkelőhely felújítását a Pearl Enterprises Kft. végezte. A cég 2007 óta foglalkozik megújuló energiával és az innovatív közlekedésbiztonsági eszközök, fogalomirányító rendszerek úttörője kíván lenni a hazai piacon. Céljuk az, hogy olyan saját fejlesztésű megoldásokat nyújtsanak, amellyel hatékonyan elérhető a gyalogos- és kerékpárforgalom biztonságosabbá tétele. Ezen kívül a Pearl Enterprise Kft. részt kíván vállalni a megújuló energiaforrással működő közúti világítás létrehozásában, hogy ezáltal befektessen egy hosszútávú és fenntartható közlekedésbiztonsági infrastruktúra létrehozásába. A debreceni gyalogosok és kerékpárosok 2016. október 7-től élvezhetik ki a város első intelligens gyalogos átkelőhelyének előnyeit az István út és a Holló László sétány kereszteződésénél.

Mitől okos egy zebra?

Okos zebra Debrecenben

A jelzőlámpa nélküli zebráknál a gyalogosok biztonságérzete alacsony, ugyanis hiába lép le a zebrára – amivel automatikusan elsőbbséget élvez elvileg -, a gyakorlatban sokszor átsuhannak az autók az orruk előtt. Az intelligens zebra azonban érzékeli a gyalogos zebrára lépését és mindkét irányból figyelmezteti az autókat villogó fényjelzéssel az úttestbe épített fényjelzők segítségével, így már távolabbról is észlelik az autót vezetők, hogy elsőbbséget kell adniuk hamarosan.

A projektet Debrecen Smart City csoport kezdeményezte és koordinálta.  A város Smart City programjáért az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ felel. A Debrecen Smart City koncepciója egy intelligens, innovatív, élhető, hatékony, fenntartható, okos, egészséges és tehetős város megteremtése. Az intelligens zebra a Smart City csapat első megvalósult közbiztonsági projektje. A csapat tagjai elmondták, hogy okos megoldásokkal és folyamatokkal a közbiztonság fenntartása tovább javítható, a lakosok biztonságérzete erősödik. Céljuk egy még jobban élhető, biztonságot sugárzó és biztonságot adó környezet biztosítása a Debrecenben élők és ide látogatók számára. Ha a lakosság pozitív visszajelzéssel fogadja ezt a fejlesztést, hasonló projektek fognak megvalósulni a jövőben.

Az első intelligens zebrával kapcsolatos észrevételeket, tapasztalatokat, valamint további helyszínjavaslatokat az intelligenszebra@edc.debrecen.hu címre vár a Smart City csapat.