Végveszélyben a debreceni zsidó hitélet

Kultúra

Hiába újult meg 600 millió forintból a Pásti és Kápolnási utcai zsinagóga, illetve a DZSH székháza, a debreceni zsidó központok lehúzhatják a rolót.Az esti és reggeli imaalkalmakon (minyen) ugyanis gyakran nincs annyi hívő, hogy teljes értékű szertartást tudjanak tartani: egy kaddis (a gyászolók istendicsérete) elmondásához ugyanis legalább tíz férfi szükséges. Ez azért érdekes, mert a debrecenit rendszerint a legnagyobb magyar vidéki zsidó közösségként emlegetik – írja a Hajdú Bihari Napló.

A hitközség lapjának júniusi számában maga Horovitz Tamás elnök fordult a férfiakhoz azzal a kéréssel, hogy

járjanak el a szertartásokra, hogy legalább tóraolvasást tarthassanak.

A közelmúltban volt rá példa, hogy a hívek inkább Miskolcra utaztak, mivel Debrecenben nem jött össze tíz férfi a kaddishoz. A Napló információ szerint a naponta reggel és este tartott minyeneknek jellemzően a felén vesz részt elegendő férfi.

Konkurencia is érkezett

A hitközség életét nehezíti továbbá, hogy Debrecenben is megjelent a Mazsihisz riválisa, a 2004-ben alapított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), amely saját meghatározása szerint az ortodox és neológ mellett harmadikként jelen lévő statusquo ante irányzatot képviseli. Az Ajtó utcán chábáb házat rendeztek be, a városban tanuló izraeli diákokat szólították meg. A Smuel Feigl vezette lubavicsi közösséghez helyiek is szép számban csatlakoztak.

A  Debreceni Zsidó Hitközségnek dr. Asher Ehrenfeld mintegy másfél évvel ezelőtti távozása óta nincs rabbija. Őt nem mindenki hiányolja, itt van például Fohn György, a DEAC egykori labdarúgója, aki azt mondja, olyan is előfordult, hogy egy 93 éves holokauszt túlélőt nem köszöntöttek a születésnapján.

A fiatalokat nem érdekli

A DZSH problémáit ugyanakkor nem lehet kizárólag a konkurenciára fogni. Mint ahogy a többi vallásnál, itt is az a fő gond, hogy nem képesek megszólítani a fiatalokat. Ezt nagyobb városokban iskolák indításával lehet orvosolni, de Debrecenben a hívek alacsony létszáma miatt erre esély sincs.

Az már csak hab a tortán, hogy a hitközséget belső viták is bomlasztják:

a városban köztiszteletben álló zsidó emberek egyöntetűen állítják: sokakat nem győzött meg Horovitz Tamás magyarázata a kölcsönről. A tagok egy része nem tudja elfogadni, hogy azt felhatalmazás nélkül vette fel a DZSH a Mazsihisztől, ráadásul nem fizették vissza határidőre – s emiatt jelzálog került hitközségi ingatlanokra –, így nem meglepő, hogy komolyan mérlegelik, közösen mennek át az EMIH-hez

– olvasható a cikkben.