Alpolgármester: a karnevál a város védjegye lett

Helyi hírek

A debreceni virágkarnevál az elmúlt fél évszázadban a város egyik kulturális védjegye lett – mondta Debrecen kulturális alpolgármestere kedden Debrecenben, a karnevál programjait bemutató sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs utalt arra, hogy az idei augusztus 20-ai karneváli menetben a 16 virágkocsi között 14 magyar és 8 külföldi művészeti csoport vonul végig a városon, a Nagyállomástól a Nagytemplom mellett elhaladva a Nagyerdei Stadionig.

Az 50 éves múltra visszatekintő virágkarnevál programjai közül az alpolgármester kiemelte a Debreceni Egyetem központi épületének fényfestését, a Nagyerdei Stadionban látható nagyszabású, Karneváléj című show-műsort és a késő esti Egyetem-téri tűzijátékot.

Polgár Sándor, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium címzetes igazgatója, az 1966-os első virágkarnevál szervező bizottságának tagja felidézte: Béres András, a Debreceni Népi Együttes akkori táncvezetőjének ötlete nyomán rendezték meg az első karnevált.

Ő maga négy debreceni középiskolát nyert meg a karneválon való részvételre: a diákok díszítették a virágkocsikat, énekeltek, táncoltak, és hat helyi vállalattal összefogva alkották az első karnevál felvonulóit – emlékezett a kezdetekre Polgár Sándor, megjegyezve: a népmozgalmi jellegű, társadalmi erőket mozgósító, a debreceni kötődést erősítő mozgalomból nőtt ki a mára nemzetközi hírűvé vált nagy nyári rendezvény.

A 47. virágkarnevál programjain résztvevők biztonságára idén mintegy 500 rendőr, polgárőr, katasztrófavédelmi szakember és civil biztonsági őr ügyel.

Uzonyi Attila debreceni rendőrkapitány arra kérte a kisgyerekes szülőket, hogy a gyerekek kézfejére, vagy alkarjára filctollal írják fel a szülők telefonszámát, így ha esetlegesen a nagy tömegben elkeveredne a gyerek, azonnal értesíthetik a hozzátartozókat.

Bódor Edit hozzátette: a virágkocsikat szavazataival idén is a közönség értékeli, a művészeti csoportok rangsoráról pedig a virágkarnevál 15 jószolgálati nagykövete a helyszínen dönt.