Novák Katalin: ötmilliárd forint ifjúsági programokra

Helyi hírek

Öt év alatt, 2020-ig ötmilliárd forintot fordít a kormány komplex ifjúsági programokra az Új nemzedék újratöltve program keretében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Debrecenben.

Novák Katalin az Új nemzedék közösségi tér megnyitóján azt mondta: “ifjúságügyre régen költöttek annyit, mint amennyit ez a kormány szán a fiatalokra”.

A program keretében az ország húsz pontján nyílik közösségi tér a fiataloknak, a debreceni a hetedik – közölte, hozzátéve: olyan közösségi tereket szeretnének kialakítani a fiataloknak, amelyet azok a sajátjuknak éreznek, ahol szívesen töltik az idejüket.

Úgy fogalmazott, hogy a közösségi tér kétirányú utca: nemcsak üzeneteket közvetítenek a fiataloknak, hanem arra is kíváncsiak, hogy ők mit gondolnak a világról, vagyis a közösségi tér “róluk szól, nekik szól”.

Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy a fiatalok érdekében minél szélesebb körben működjenek együtt a helyi önkormányzatokkal, és az érintettek érezzék, hogy az ő jövőjükért dolgoznak.

Novák Katalin kiemelte a tehetséggondozás fontosságát: a nemzeti tehetségprogramban csaknem háromszor annyi forrás, 2,8 milliárd forint áll rendelkezésre az idén, mint korábban.

Papp László, Debrecen polgármestere kiemelte: annak a városnak, ahol 70 ezer diák tanul, tudnia kell megszólítani a fiatalokat, hogy “itt jó tanulni, itt jó élni”.

Debrecennek nagy ereje az ifjúság – mondta a polgármester, fő célközösségnek nevezve a középiskolás korosztályt, amelyet az oktatási rendszer bővítésével is szeretnének a város gazdasági fejlődésének szolgálatába állítani.

Süveges Antal Pál, az Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta: több mint ötszáz fiatalt kérdeztek meg arról, mit várnak a közösségi terektől. A többség rugalmasan nyitva tartó, szabadtéri hellyel rendelkező, kötöttség nélkül látogatható, rendszeresen programokat kínáló tereket látogat szívesen – összegezte a tapasztalatokat.

A debreceni közösségi tér megnyitása alkalmából Papp László és Süveges Antal Pál – az országban elsőként – együttműködési megállapodást írt alá az ifjúsági munka összehangolásáról.