Újabb csőtörés, ezúttal a Böszörményi úton

Helyi hírek

Két nappal a Csapó utca elárasztása után a Böszörmény – Bartók Béla út kereszteződésénél is feltört a víz.

Az illetékesek szerint:

  • A hibát később javítják ki
  • A sok csapadék is ludas
  • A mostani eset összefüggésbe hozható a Csapó utcai szolgáltatás “gyors visszaállításával

Íme a vízmű legfrissebb közleménye:

05. 04-én délelőtt vízfolyásról érkezett bejelentés a Böszörményi út és Bartók Béla út kereszteződésének közeléből. A frekventált útszakaszon a Debreceni Vízmű Zrt. azonnal megkezdte a hiba feltárását. A hibahelyen egy 400 milliméter átmérőjű öntöttvas anyagú vezeték húzódik. Az öntöttvas vezetékek legidőállóbb vezetékfajták közé tartoznak, hibáik általában a csövek csatlakozásánál jelentkeznek. Ezek a kötések még nem gumigyűrűs tömítéssel rendelkeznek, hanem a hagyományos kenderkóc, és ólomkiöntés biztosítja a vízzáró kapcsolatot. A szivárgó csőkapcsolat javítása a tömítések tökéletesítésével és egy külső speciális idom felszereléséből áll. Ezt rutin-beavatkozásnak minősül, amit néhány óra szoktunk elvégezni.

Sajnálatos és bosszantó jelenség, hogy a víz megjelenése a felszínen nem minden esetben a hibahely felett történik. A jelenlegi hibahely feltárás során is azt kellett tapasztanunk, hogy a hiba nem a víz feltörési helyén van. Az érintett útszakasz forgalmi viszonyai és a hétvégi rendezvény (debreceni nagyvásár) miatt azt a döntést kellett meghozni, hogy a hibahely további keresését felfüggesztjük, és helyette – átmenetileg – a hibás csőszakasz kizárását kezdeményezzük. A hibás szakasz kizárása a lakossági vízellátásban nem okoz zavarokat, egyedül a közelben lévő üzemanyagtöltő állomás vízellátásról kell ideiglenesen gondoskodni. A hiba javításának az időpontja később kerül meghatározásra, az önkormányzattal folytatott egyeztetést követően.

A hét elejétől megszaporodó hibák száma összefüggésbe hozható az április végi jelentősebb csapadék talajvízre gyakorolt hatásával, valamint a május 2-i, hétfő reggeli Csapó utcai rendkívüli szolgáltatás-kiesés gyors visszaállításából adódó nyomáslengések következményeivel.

A járműforgalmat is jelentősen korlátozó hibaelhárítások hirtelen megszaporodása ellenére a Debreceni Vízmű Zrt. üzemeltetésében lévő víziközmű-rendszer műszaki állapota jónak mondható, karbantartásának, javításának, felújításának színvonala – a szolgáltatási ágazatot sújtó jelentős gazdasági terhek ellenére – az elmúlt évekhez viszonyítva nem romlott.

Jelenleg a debreceni belvárosban nincs olyan víziközmű, amelynek halaszthatatlan cseréje pénzhiány miatt hiúsult volna meg.