Több mint 160 önkormányzat vásárolt szociális tűzifát a Nyírerdő Zrt.-től

Gazdaság Helyi hírek

Összesen 167 szabolcsi, hajdúsági és borsodi település vásárolt szociális tűzifát mintegy 590 millió forint értékben a Nyírerdő Nyírségi Erdészeti Zrt.-től – közölte a nyíregyházi székhelyű társaság vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Szalacsi Árpád tájékoztatása szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 125, Hajdú-Biharból 41 település vásárolt a társaságtól tűzifát, valamint egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község, Ároktő is innen szerezte be a tüzelőt.

A február 15-én befejeződött téli szociális tűzifaprogram idején 31 350 köbméter tűzifát értékesített a Nyírerdő. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy ez az összeg megközelíti az országos keret egyötödét, a kormány összesen hárommilliárd forintot fordított a szociális tüzelőanyag támogatásra ezen a télen.

A tüzelő kétharmada a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, egyharmada pedig Hajdú-Bihar megyei erdészeteken keresztül jutott el a településekhez. A legtöbbet igénylő önkormányzatok – Baktalórántháza, Hodász és Demecser – együttesen csaknem 1900 köbméter tűzifát vásároltak a szociálisan rászorulók részére – közölte Szalacsi Árpád.
Megjegyezte, elsősorban keménylombos tűzifa-igények érkeztek az önkormányzatoktól, ezért leginkább akác és tölgy tűzifa vásárlására kötöttek szerződéseket, de értékesítettek kőrist, juhart és kései meggyet is.

A Nyírerdő Zrt. 2011 óta folyamatosan részt vesz a szociális tűzifaprogramokban: öt év alatt csaknem 107 ezer köbméter tüzelő jutott el társaságtól az önkormányzatok közvetítésével a rászoruló családokhoz.