Belvíz – Újabb területen rendelt el készültséget a Tivizig

Helyi hírek

Újabb, a Kadarcs-Karácsony-foki belvízvédelmi szakaszon rendelt el készültséget a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) – közölte az igazgatóság védelemvezetője szerdán az MTI-vel.

Bara Sándor tájékoztatása szerint a térségben az utóbbi napokban esett nagy mennyiségű csapadék hatására a csatornák vízszintje megemelkedett, ezért – elsősorban Balmazújváros belterületének védelme érdekében – elrendelték a szivattyútelepek üzemeltetését.

A Tivizig működési területén jelenleg a 12 belvízvédelmi szakaszból ötnél van készültség: másodfokú a védelem a Tiszai-alsó és a Hamvas-sárréti védelmi szakaszokon, illetve elsőfokú a készültség a Tiszai-középső, a Tiszai-felső és a Kadarcs-Karácsony-foki belvízvédelmi szakaszokon – ismertette a részleteket.

A Tivizig térségében jelenleg 11 400 hektár az elöntött területek nagysága, ebből 2900 hektár a vetés, 2450 hektár a szántó, 4400 hektár a rét és legelő, a többi egyéb terület. A 22 működő szivattyútelep naponta 1 millió 300 ezer köbméter belvizet emelt át a befogadó folyókba, csatornákba – mondta Bara Sándor.