Óvodai jelentkezési és nyitvatartási rend Debrecenben

Helyi hírek

Tájékoztató a Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által fenntartott óvodákba a 2016/2017. nevelési évre történő jelentkezésről és beiratkozásról.A három éves kortól kötelező óvodai nevelés:

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény rendelkezése szerint a gyermeknek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson kell részt vennie.

Ez a kötelezettség azon gyermekekre vonatkozik, akik 2013. szeptember 1. előtt születtek, és még nem járnak óvodába.

Az óvodaköteles korú, valamint a tanköteles korú, de további egy nevelési évig óvodában maradó gyermekek összlétszámát összehasonlítva az óvodai férőhelyek számával, elmondható, hogy városunkban minden óvodai ellátás iránti igény kielégíthető.

A kötelező óvodai nevelés fejlesztő nevelésben is teljesíthető, valamint a gyermek hároméves korától annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amikor az ötödik életévét betölti, az óvodába járási kötelezettségét családi napköziben is teljesítheti abban az esetben, ha a családi napköziben a szolgáltatást nyújtó személy rendelkezik az óvodapedagógus munkakör betöltéséhez előírt szakképzettséggel, és munkája során figyelembe veszi az óvodai nevelés országos alapprogramjában foglalt követelményeket.

A köznevelési törvény alapján lehetőség van a két és fél éves gyermek felvételére is abban az esetben, ha minden, a településen lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelme teljesíthető.

Amennyiben a napi négy órában óvodai nevelésre kötelezett gyermek az óvodakötelezettségét külföldön teljesíti, a szülők kötelesek arról az óvodai beiratkozás idejének utolsó határnapját követő tizenöt napon beül, azaz legkésőbb 2016. május 25-ig írásban értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

Ez a kötelezettség a szülőt akkor is terheli, ha gyermeke már óvodai jogviszonyban áll és óvodakötelezettségét a jövőben külföldön teljesíti. Ez esetben előzetesen köteles értesíteni a gyermek lakóhelye, annak hiányában tartózkodási helye szerint illetékes jegyzőt.

A bejelentést a www.debrecen.hu oldalon közzétett BEJELENTÉS óvodai nevelésre kötelezett gyermek óvodakötelezettségének külföldön történő teljesítéséről című formanyomtatványon, vagy kézzel írott nyilatkozat formájában lehet megtenni.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértés pénzbírsággal is büntethető, melynek mértéke százötvenezer forintig terjedhet.

Az óvodába történő jelentkezés, a felvételről szóló döntés, beiratkozás

A köznevelési törvény szerint az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

Az óvodai jelentkezéshez JELENTKEZÉSI LAP kitöltése szükséges, melyet bármelyik önkormányzati fenntartású óvodában be lehet szerezni, vagy letölthető a www.debrecen.hu oldalról. A kitöltött jelentkezési lapot az első helyen megjelölt intézményben kell leadni 2016. február 19-ig.

A szülők szabad intézmény-választási jogukat óvodák esetében is gyakorolhatják. A jelentkezési lapon a szülő 3 óvodát jelölhet meg a 33 önkormányzati fenntartású óvoda közül, amely lehet nem körzetes is. A három megjelölt óvoda egyben a jelentkezési szándék sorrendjét is tükrözi. Férőhely hiánya esetén a szülő által meg nem jelölt óvodába csak akkor vehető fel a gyermek, ha azzal a szülő egyetért. A jelentkezésnél fontos feltüntetni, hogy a választott óvoda körzetes, nem körzetes, vagy nem körzetes, de munkahelyhez közeli intézmény.

Az önkormányzati fenntartású óvodák körzetjegyzéke megtekinthető bármelyik óvodában, illetve a www.debrecen.hu oldalról letölthető. A Boldogfalva Óvoda székhelyének (4025 Debrecen, Boldogfalva u. 3/A) működési köre Debrecen Megyei Jogú Város teljes közigazgatási területére kiterjed.

A gyermeket elsősorban abba az óvodába kell felvenni, átvenni, amelynek körzetében lakik, vagy ahol szülője dolgozik. A felvételről, átvételről az óvoda vezetője dönt legkésőbb 2016. március 21-ig. Az óvoda köteles felvenni, átvenni azt a gyermeket, aki életvitelszerűen az óvoda körzetében lakik (kötelező felvételt biztosító óvoda).

Az óvoda vezetője a felvétel tárgyában az óvodához eljuttatott felvételi kérelmek alapján hozza meg döntését, melyről írásban értesíti a szülőt. Az áprilisban történő beiratkozáskor a szülő már a felvételről szóló értesítés birtokában íratja be gyermekét a felvételt biztosító óvodába.

Beiratkozáskor abban az óvodában kell a szülőnek megjelennie, ahova felvételt nyert a gyermeke.

A beiratkozás időpontja: 2016. április 27-28., pótbeiratkozás: 2016. május 10., melyről a fenntartó hirdetményt tesz közzé a saját honlapján, valamint közlemény vagy hirdetmény közzétételét kezdeményezi a fenntartásában működő óvoda honlapján, ennek hiányában a helyben szokásos módon.

Az óvodai jogviszony létesítésével kapcsolatban az óvoda vezetője által hozott döntés ellen a szülő a közléstől, ennek hiányában a tudomására jutástól számított tizenöt napon belül eljárást indíthat. Az eljárást megindító kérelmet Debrecen Megyei Jogú Város jegyzőjének címezve, de a döntést hozó óvoda címére formanyomtatványon kell 1 példányban írásban benyújtani. A formanyomtatvány a www.debrecen.hu oldalról letölthető.

Az óvodák nyitva tartási rendje 2016-ban:

Az óvodák 2016. január 4-től 2016. július 8-ig, illetve 2016. augusztus 22-től a téli szünet kezdő napjáig tartanak nyitva.

Kivéve az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát, mely 2016. január 4-től 2016. június 17-ig, illetve 2016. augusztus 1-től a téli szünet kezdő napjáig tart nyitva, valamint a Gönczy Pál Utcai Óvodát, amely 2016. január 4-től 2016. július 15-ig, illetve 2016. augusztus 29-től a téli szünet kezdő napjáig tart nyitva.

Az óvodák 2016. július 11-től 2016. augusztus 19-ig zárva tartanak, kivéve az Alsójózsai Kerekerdő Óvodát, amely 2016. június 20-tól 2016. július 29-ig tart zárva, valamint a Gönczy Pál Utcai Óvodát, amely 2016. július 18-tól 2016. augusztus 26-ig tart zárva.

A 2015/2016-os nevelési évben a nyári ügyeletet az alábbi óvodák látják el:

  • Levendula Óvoda (Varga utca 23.)
  • Thaly Kálmán Utcai Óvoda (Thaly Kálmán utca 10.)
  • Kemény Zsigmond Utcai Óvoda (Kemény Zsigmond utca 7.)
  • Közép Utcai Óvoda (Közép utca 2.)
  • Sípos Utcai Óvoda (Sípos utca 6.)

 

A téli zárás időpontja:

A 2016/2017-es tanév rendjéről szóló, a Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadásra kerülő rendeletben meghatározott téli szünet időszakával megegyezően.

A téli zárás időszakában (2016/2017-es nevelési év) ügyeletet lát el:

Boldogfalva Óvoda (4025 Debrecen, Boldogfalva utca 3/A)