Több településen is felkészültek a veszélyhelyzetekre

Helyi hírek

A települési polgári védelmi szervezetek ár- és belvízvédekezéssel kapcsolatos elméleti és gyakorlati felkészítései zajlottak a héten.
A felkészítés célja a veszélyhelyzetek megelőzése, az elhárítás és a helyreállítás során jelentkező feladatok megismerése, illetve ezek minél gyorsabb megoldásának lehetőségei. Az elméleti és gyakorlati felkészítés előtt a települések polgármesterei köszöntötték a polgári védelmi szervezetekbe beosztottakat, akik ezt követően ünnepélyes esküt tettek.

Az elméleti tréninget a TIVIZIG illetékes területi szakmérnöksége, az Országos Mentőszolgálat, a Debreceni Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a Nyíradonyi katasztrófavédelmi Őrs szakemberei tartották. Az előadások során a mozgósítási szabályzatot sajátíthatták el valamint katasztrófavédelmi, árvíz-védekezési és elsősegély-nyújtási ismereteket szerezhettek a képzésen résztvevők.

A feltételezett helyzet szerint Hajdúszoboszlón, Nyíradonyban és Tetétlenen a nagy mennyiségű, a havi átlagot meghaladó mintegy ötven milliméter csapadék következtében a települési belvízelvezető árkok vízszintje hirtelen és nagymértékben megemelkedett, ami belvízi elöntéshez vezethet és veszélyezteti a település biztonságát. Tiszagyulaházán és Hajdúnánáson pedig azt szimulálták, hogy a több napig tartó nagy mennyiségű (több éves átlagot meghaladó) lehullott csapadék következtében a Tisza vízszintje hirtelen és nagymértékben megemelkedett, melyet a Sajó mellékfolyó víztartalma tovább növelhet. Ezért mindegyik településen meg kellett kezdeni a védekezést és fel kellett készülni egy tartós, több napig tartó beavatkozásra.

Az elméleti oktatás után az önkéntesek a gyakorlatba is átültették a korábban megszerezett tudást. Meg kellett kezdeniük a védekezést a településen és fel kellett, hogy készüljenek egy tartós, több napig tartó beavatkozásra is. A tizennégy önkéntes homokzsákot töltött, nyúlgátat épített, de szerepelt a feladatok között buzgár elfogás, valamint bordás gátmegtámasztás kiépítése is.

Az értékelést végzők, a gyakorlatokat minden esetben megfelelőre értékelték.

katasztrofavedelem.hu