Hőlégballonok Szegeden

Kedden rajtol Debrecenben a hőlégballon Európa-bajnokság

Helyi hírek

Magyarország második legnagyobb városa az elmúlt időkben sporttörténelmet írt, s méltán nyerte el a “sport fővárosa” jelzőt. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően Debrecen már az országos és nemzetközi sportesemények lebonyolításának ideális helyszínévé fejlődött. 2001-ben az Atlétikai Ifjúsági Világbajnoksággal kezdődött el ez a sorozat, s azóta minden évben felnőtt vagy korosztályos világ- illetve kontinensverseny helyszíne a cívisváros.

Debrecen városa idén már túl van egy sikeres U18-as Jégkorong Világbajnokságon, egy U18-as 3×3 Kosárlabda Világbajnokságon, és egyik házigazdája volt a Női Kosárlabda Európa-bajnokságnak. Dr. Barcsa Lajos alpolgármester a Hőlégballon Európa-bajnoksággal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a város vezetése a továbbiakban is mindent megtesz annak érdekében, hogy Debrecent ezután is a sport fővárosaként ismerjék itthon és a határokon túl is. Egy-egy ilyen verseny komoly városmarketing értékkel bír, mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a helyi sajtón túl kiemelten foglalkozik az EB-vel a közszolgálati M4 sportcsatorna, de bejelentkezett a német közszolgálati TV, az ARD is.

Az augusztus 11-18. között megrendezésre kerülő 19. FAI Hőlégballon Európa-bajnokság szervezését idén is Végh Sándor és csapata vállalta magára, akik a 2010-es nagysikerű világbajnokság szervezésével már bizonyítottak. Végh Sándor tájékoztatása szerint minden idők legnépesebb Európa-bajnoksága lesz a debreceni, 23 nemzet 100 versenyzője indul az EB-n, köztük 4 magyar.

A kanadai Garry Lockyer, az Európa-bajnokság versenyigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy hasonlóan jól szervezett és színvonalas versenyt szervez Debrecen, mint 2010-ben a világbajnokság alkalmával.

A verseny hivatalos megnyitójára augusztus 11-én 12.00 órakor kerül sor, az első repülésre is ezen a napon, a délutáni órákban kerül sor. Az Európa-bajnokság ideje alatt tervezetten – az időjárástól függően – napi két felszállással szállnak versenybe a pilóták a kontinensviadalon. A reggeli verseny 6-7 óra között indul, a versenyigazgató által aznap kijelölt helyszínről, az esti versenyszámok pedig 17.30-18.30 között kezdődnek. A felszállások helyszíneiről az esemény hivatalos Facebook oldalán kapnak pontos információkat az érdeklődők. A tervezett helyszínek: a debreceni és a hajdúszoboszlói repülőtér, a Gázvezeték utca és a Tócóvölgy.