Átadták a Nagyerdei Víztornyot

Helyi hírek

Fényjátékkal “feleselhet” egymásnak ezentúl a tavaly átadott új debreceni Nagyerdei Stadion és a szomszédságában lévő, monarchiabeli, most teljesen megújult víztorony: az ipartörténeti emléket ugyanis – a stadionhoz hasonlóan – tetszőleges színűre változtathatja a felszerelt 72 színező lámpa és a mintegy 1500 nagyteljesítményű led izzó.

A víztorony 1969-ben került a Debreceni Egyetem kezelésébe, ma abban van a klinikatelep vízkészletének jelentős része – emlékezetett Szilvássy Zoltán rektor, a víztorony átadásán. Hozzátette: a nagyerdei víztorony emblematikus ipartörténeti emlék, a felújításnak köszönhetően szépségével immár szerves része lett a Nagyerdő turisztikai látnivalóinak.
Széles Diána alpolgármester szerint a felújítás jól példázza az egyetem és az önkormányzat együttműködését, a megszépült víztorony újra a város szimbóluma lehet. Utalt a Nagyerdő környékének évek óta tartó átalakítása, amelynek eredményeként az elmúlt években az új stadion mellett megújult a Békás-tó környéki parkerdő, a volt csónakázó tó területe és a Nagyerdei Szabadtéri Színpad.

Hozzátette: most következik a strandfürdő 4 milliárd forintos és az állatkert 1,2 milliárdos fejlesztése, ezek befejezése után egy teljesen megújult Nagyerdőben gyönyörködhetnek majd a víztorony kilátójába látogatók.

Berki Judit, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezető igazgatója közölte: a turisztikai projekt megvalósítására, az 1994 óta helyi védettséget élvező ipari örökség funkcióbővítő rekonstrukciójára több mint 487 millió forintot nyert a Debreceni Egyetem az Észak-Alföldi Regionális Operatív Programban.

A korszerűsítéskor mintegy 3000 köbméter földet mozgattak meg, 4200 négyzetméteren festették át a homlokzatot, 600 köbméter betont és 350 négyzetméter üveget építettek be. A víztorony alsó szintjén egy időszaki tárlatoknak, előadásoknak, kamarakoncerteknek is otthont adó teret rendeztek be, a torony parkszintjén vízbár várja majd a látogatókat, amelynek első emeleti teraszán ötpályás, tizenkét méter magas, 430 fogással felszerelt mászófal is helyet kapott. A 34 méter magasban található legfelső kilátószintről – melyhez 207 lépcsőn lehet feljutni – a város panorámájában gyönyörködhetnek a turisták.

A Borsos József által tervezett külső lépcső helyén vízlépcsőt alakítottak ki, amely két szökőkutas medencébe juttatja fentről a vizet. A megújult nagyerdei víztornyot a júliusi Campus Fesztivál ideje alatt keresheti fel először a közönség.

Írisz Ingatlanok

Debrecen, Rákóczi utca

63 m2-es lakás kiadó
300 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca

8 546 m2-es ipari ingatlan eladó
128 190 000 Ft

Debrecen, Diószegi útca - Ipari terület eladó a József Attila telepen

6 799 m2-es ipari ingatlan eladó
101 985 000 Ft

Debrecen, Diószegi út - Ipari telephely telek eladó

18 072 m2-es ipari ingatlan eladó
271 000 000 Ft