Hortobágyon először kémlelhető a csillagos égbolt csillagászati távcsővel

Helyi hírek

2015-ben a Hortobágyi Nemzeti Park egy új programlehetőséget kínál a kedves vendégeknek. Olyan aktív időtöltést kínálunk Önöknek, amelyen egy különleges, esti vadasparki szakvezetéses séta után a Hortobágy – Mátán található Fecskeház Erdei Iskolában csillagászati bemutatón vehetnek részt.

 

Csillagos tavaszi esték címmel, a következő időpontokon:

2015. március 13., március 20., március 27.

 

A hosszú tél után ébredező természet ilyenkor már vidámabb arcát mutatja.

A Hortobágyi Vadaspark állatai is aktívabbá válnak a tavasz közeledtére.

Lakói között láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, batla, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, fekete gólya. A gyermekek részére játsztótér is rendelkezésre áll.

Derült égbolt esetén a program további részeként lehetőség van egy csillagászati programon is résztvenni a Fecskeház Erdei Iskolában. Vendégeinket kemencében frissen sült kenyérlángossal, valamit forró teával várjuk. Elsőként egy félórás vetített képes előadást hallgathatnak meg a csillagászat alapjairól, ezt követően pedig a Fecskeház udvarán található csillagvizsgáló kupolájában szakember, valamint csillagászati távcső segítségével figyelhetik meg a csillagképeket, illetve a látványosabb objektumokat. Lehetőség van részt venni a csillagászati bemutatón a Vadaspark megtekintése nélkül is, azonban akik mindkét programon részt vesznek, ingyenes szakvezetést kapnak a Vadasparkban.

Komplett program

– Vadaspark látogatás ingyenes szakvezetéssel, beszállítással 1500Ft/felnőtt, 800Ft/gyerek. Találkozás: A hortobágyi Pásztormúzeum előtt 15.45 óra

– Vetített képes előadás a Fecskeházban, kenyérlángos, csillagászat:

1100Ft/ felnőtt 600Ft/gyermek (Összesen: 2600Ft/ felnőtt, 1400Ft/ gyermek)

 

Csillagászati program vadasparki látogatás nélkül:

-Vetített képes előadás, kenyérlángos, csillagászat: 1100Ft/felnőtt    600Ft/gyermek.

Találkozás a Fecskeház Erdei Iskola előtt (Hortobágy-Máta) 19.00 óra

 

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Mininum létszám 5 fő, maximum létszám 20 fő.

A csillagászati program csak derült égbolt esetén lesz megtartva! Kérjük, amennyiben csak a csillagászati programon vesz részt, indulás előtt kérjen tájékoztatást az égbolt állapotáról csillagász kollégánktól. (Gyarmathy István +3630/299-9940)

 

További információ és bejelentkezés:

e-mail: turizmus@hnp.hu

Tel.: 52/589-000

Tel./fax: 52/589-321

hnp.hu