Változások a debreceni betegellátásban

Egyetem Helyi hírek

Módosult a pulmonológiai, a pszichiátriai és a belgyógyászati fekvőbeteg ellátási rend a Klinikai Központban és a Kenézy Kórházban.

A Kenézy Kórházból a Klinikai Központba költözik a pulmonlógiai fekvőbeteg ellátás, a pszichiátriai fekvőbetegeket viszont a Klinikai Központból a Kenézy Kórházba helyezik át. Átmenetileg egyelőre a Klinikai Központ ad helyet egy harminc ágyas nappali pszichiátriai szanatóriumnak és a rehabilitációnak.

A Kenézy Kórház Belgyógyászati Osztályán jelenleg üzemelő 100 aktív ágy fele ugyancsak átkerül a Klinikai Központba. Az új rendelkezés a Balmazújváros-, Hajdúnánás-, Hajdúböszörmény-, Hajdúhadház- és Debrecen járáshoz tartozó települések lakosságát érinti. Az innen érkező betegek továbbra is a Kenézy Kórház sürgősségi osztályán jelentkezhetnek, és ha szükségessé válik a belgyógyászati fekvőbeteg ellátásuk, akkor átszállítják őket a Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájára – tájékoztatott Édes István, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ főigazgatója.

A változásokat a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben a következő másfél évben megvalósuló „Integrációs törekvések a debreceni betegellátásban” című TIOP pályázat részeként a kórházi építkezések tették szükségessé. Az átszervezés februárban folyamatosan megy végbe, és csak a fekvőbeteg ellátást érinti, a járó és sürgősségi ellátást nem. A korábban a Kenézy Kórházba felvett betegeket továbbra is ott látják el, az új szabályozás csak a február 1-je után jelentkező betegeket érinti.

unideb.hu