Árvízvédelmi fejlesztés a Berettyó mentén

Helyi hírek

Amíg az időjárás engedi, télen is dolgoznak a kivitelezők a Berettyó folyó három és fél milliárd forintos árvízvédelmi fejlesztésén – közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Debrecenben.

Bara Sándor tájékoztatása szerint töltésmegbontással járó munkálatokat tavaszig már nem végeznek.

A töltések rekonstrukciója és a gátőrtelepek felújítása több évtizedre nyújt biztonságot a térségben élő mintegy 70 ezer embernek. Az Európai Unió és a magyar kormány támogatásával megvalósuló fejlesztés 2015. május 31-én fejeződik be – tette hozzá az igazgató.

A Berettyó töltéseit 44 kilométer hosszúságban újítják fel Berettyóújfalu és Szeghalom között: a töltés magasságát a mértékadó árvízszintnél egy méterrel magasabban alakítják ki, keresztmetszetét pedig minimum 4 méter koronaszélességűre növelik – ismertette a részleteket az igazgató.

Bara Sándor elmondta azt is, hogy a Berettyó igazgatóságukhoz tartozó teljes szakaszán 15 védelmi központot, illetve gátőrtelepet újítanak fel, Kismarján és Csökmőn pedig újat építenek.

A beruházás során megújul 25 műtárgy – zsilip, csatorna -, s műanyaggal bélelik a folyóba vezető korszerűtlen csöveket – fűzte hozzá.

A téli hónapokban elvégzik még a hullámtér rendezését, amely elsősorban az árvízvédelmi töltések között található fák, cserjék kivágását jelenti. A jég elleni védekezés kiemelt célja a beruházásnak, a Berettyó folyó ugyanis hajlamos a jegesedésre, a hatékony védekezést, a jég zavartalan levonulását pedig akadályozzák a hullámtéren található fák és cserjék – magyarázta Bara Sándor.

A Tivizig igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: a 2007-2013 közötti európai uniós költségvetési időszak pályázatainak forrásaiból – a Berettyó jelenlegi árvízvédelmi projektjével együtt – összesen 9 milliárd forint értékben valósítottak meg beruházásokat az igazgatóság működési területén.