Magyarország nem támogatja az önálló eurózóna-költségvetés létrehozását

Gazdaság

Magyarország érdekeivel ellentétes egy különálló eurózóna-költségvetés létrehozása, ezért Magyarország nem támogatja a tervezetet – hangsúlyozta Varga Mihály az eurózóna pénzügyminisztereinek kibővített értekezletén Brüsszelben, ahol a résztvevők a novemberben nyilvánosságra hozott francia-német javaslatról tanácskoztak.

A Pénzügyminisztérium (PM) hétfői közleménye szerint a magyar pénzügyminiszter hozzátette: komoly kockázatokkal járhat, ha az eurót használó országok elkülönített büdzsé szerint gazdálkodnának. Az elkülönült eurózóna-költségvetés feleslegesen mélyítené a már most is meglévő szakadékot az eurózónán belüli és az azon kívüli tagállamok között – hívta fel a figyelmet Varga Mihály az Eurogroup brüsszeli ülésén.

Kiemelte: gazdaság fejlesztése, a felzárkózás elősegítése, az innováció és a kutatásfejlesztés az unió valamennyi tagállamának közös célja és feladata. A javaslat ugyanakkor kizárná az euróövezeten kívüli tagállamokat a közös uniós célok többletfinanszírozásából, és szigorúbb gazdaságpolitikai koordinációt kívánnak alkalmazni az EU27-re a gazdasági kormányzás és a kohéziós politika közti kapcsolat megerősítésével.

A francia-német javaslatokat ezért magyar részről aggályosnak tartjuk – szögezte le a tárcavezető.
A PM közleménye emlékeztet: Angela Merkel és Emmanuel Macron június 19-i találkozóját követően tették közzé az úgynevezett Mesebergi Nyilatkozatban az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítését célzó javaslatok részeként a különálló eurózóna-költségvetés létrehozásának tervezetét, amelyet novemberben öntöttek konkrét formába.

A francia-német kezdeményezés egyelőre még csak egy javaslat, amelynek megvalósításához az euróövezet másik 17 tagjának jóváhagyása is szükséges – mutatott rá Varga Mihály.

Jelezték: a javaslatot számos uniós ország, köztük Hollandia és Finnország szintén elutasítja, ahogy ez az eurózóna minisztereinek novemberi kibővített ülésén is kiderült. Az eurózóna-költségvetés létrehozására irányuló francia-német javaslatokat a téma jelentősége és fontossága miatt a magyar kormány soron következő ülésén tárgyalja – olvasható a PM közleményében.