2018. nyári időközi gazdasági előrejelzés: tartós növekedés fokozódó bizonytalanság mellett

Gazdaság

Az Európai Bizottság ma közzétett időközi gazdasági előrejelzése szerint a gazdasági növekedés 2018-ban és 2019-ben várhatóan az EU-ban és az euróövezetben egyaránt erős marad: idén 2,1%-os, jövőre 2%-os növekedés prognosztizálható. Azután, hogy öt egymást követő negyedévben erőteljes növekedés ment végbe, 2018 első felében mérséklődött a gazdaság lendülete, az év második felében azonban várhatóan némileg erősödni fog a növekedés dinamikája, mivel a munkaerőpiaci feltételek javulnak, a háztartások adósságállománya csökken, a fogyasztói bizalom változatlanul magas és a monetáris politika is támogató.

Az olajárak tavasz óta történő emelkedése következtében az infláció a Bizottság előrejelzése alapján idén átlagosan 1,9% lesz az EU-ban és 1,7% az euróövezetben. A 2019-re vonatkozó előrejelzés az euróövezet esetében szintén 1,7%-os inflációval számol, az egész EU-ban pedig 1,8%-kal.

Noha a közelmúltbeli erős gazdasági teljesítmény ellenállónak bizonyult, az előrejelzés jelentős lefelé mutató kockázatoktól függ. Az előrejelzés alapforgatókönyve nem számol a kereskedelmi feszültségek további fokozódásával. Ha azonban mégis növekednek a feszültségek, az negatívan fogja befolyásolni a kereskedelmet és a beruházásokat, és minden érintett országban csökkenti a jólétet.

Magyarországra az előrejelzés 2017-hez hasonlóan az idén is 4,0%-os GDP-növekedést prognosztizál, 2019-re pedig 3,2%-ot. Az éves infláció a tavalyi 2,4% után fel fog gyorsulni az előrejelzés szerint, mely 2018-ban 2,7%-os, 2019-ben pedig 3,2%-os inflációval számol.