A Takarékbank idén 4, jövőre 4,2 százalékos GDP-növekedést vár

Gazdaság

A kedvező külső környezetnek és a hazai beruházások fellendülésének köszönhetően folytatódhat a gazdasági növekedés gyorsulása, a Takarékbank elemzői 4 százalékos GDP-növekedést várnak 2017-re, jövőre pedig 4,2 százalékot – mondta Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője a pénzintézet pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Elmondta: az államháztartás GDP-arányos eredményszemléletű hiánya az idén és 2018-ban is elmaradhat a 2,4 százalékos tervtől, idén akár 1,4 százalékos is lehet. A GDP-arányos államadósság pedig tovább csökkenhet, év végére 72 százalék lehet, jövőre pedig 70 százalék alá kerülhet.

Kiemelte: az infláció éves átlagban az idén 2,4 százalék lehet, jövőre 2,7-2,8 százalékra emelkedhet. Rövid távon a forint az euróval szemben az elmúlt hónapokra jellemző 306-315-ös sávban mozoghat, 2018 közepétől lassan erősödhet – tette hozzá Suppan Gergely.
A magyar gazdaság külső környezete alapvetően továbbra is támogatja a növekedést és az egyensúlyi kilátásokat. Az eddig megjelent harmadik negyedéves adatok alapján a világgazdaság növekedése többéves csúcsot ért el, a fellendülés ráadásul párhuzamosan következett be a világ különböző pontjain, így széleskörűnek mondható – fűzte hozzá a vezető elemző.

Az elmúlt években jelentős nőttek a reálbérek, ennek hatására a fogyasztás dinamikája magas maradhat a következő években is, amit a lakossági megtakarítások meredek növekedése is támogathat. A bank elemzői szerint a lakossági fogyasztás idén 3,9 százalékkal, jövőre 5 százalékkal nő majd.

Hozzátette: a tavaly elkezdett lakás- és irodaépítések átadása az év végétől várható, jó részük viszont áthúzódik jövőre is. A beruházások élénkülését a már megjelenő uniós transzferek is támogatták, az ezekhez kapcsolódó beruházások túlnyomó része még csak a közeljövőben indul, így ezek is tovább gyorsíthatják a beruházásokat.

A versenyszféra beruházásait többek között a tartósan alacsony kamatok, az alacsony társasági adó, valamint a szinte minden ágazatban megjelenő munkaerőhiány is támogatja, mivel a vállalatokat termelékenység- és hatékonyságnövelő beruházásokra kényszerítheti.
A bank vezető elemzője kiemelte: az egész régióban elkerülhetetlen a “bérrobbanás” a kritikussá vált munkaerőhiány miatt. A munkaerőhiány nemcsak a magyar gazdaságot sújtja, például Csehországban 170 ezer, Szlovákiában is 70 ezer betöltetlen állás van, Romániában ázsiai vendégmunkások dolgoznak egyes cégeknél – fűzte hozzá.

Kiemelte: a Takarékbank elemzői továbbra sem számítanak arra, hogy a forint euróval szembeni árfolyama markánsan kilépne az utóbbi időszakot jellemző 306-315-ös sávból, 2018 közepétől azonban egy lassú, trendszerű erősödés mégis kibontakozhat, így a forint tartósan ennek a sávnak az alján maradhat. Ezt az is támogathatja, hogy a nagy hitelminősítő cégek tovább javíthatják Magyarország adósosztályzatait, amelyek tavaly már visszakerültek a befektetésre ajánlott kategóriába – mutatott rá Suppan Gergely.