Az OECD is a beruházások és a bérek további emelkedését prognosztizálja

Gazdaság

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhetően a bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít, a nyári előrejelzéséhez képest javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását az Economic Outlook című kedden megjelent legfrissebb kiadványában – emelte ki a nemzetközi szervezet jelentéséből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a minisztérium azt írta, hogy a nemzetközi szervezetek és piaci elemzők egyaránt gyorsuló magyar gazdasági növekedéssel számolnak ősszel megjelent anyagaikban, visszatükrözve a magyar gazdaságpolitika növekedéstámogató hatását. Az OECD jelentéséből azt emelték ki, hogy folytatódik a bérek emelkedése és a foglalkoztatás is tovább bővül, ami egyértelműen a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás eredménye.

A magasabb reáljövedelem a fogyasztás erősödését vetíti előre, a beruházásokat pedig az uniós források felhasználása támogatja. A magánvállalatok beruházásainak különösen kedvező az alacsony kamatkörnyezet, a lakásépítés pedig az otthonteremtési támogatásoknak köszönhetően fog erősödni – írja az OECD. Mindemellett kedvezőek maradnak az egyensúlyi mutatók, amelyek a növekedési folyamatok fenntarthatóságát támasztják alá.

Az OECD értékelése szerint továbbra is többletet fog mutatni Magyarország folyó fizetési mérlege, illetve az előrejelzési horizonton mindvégig csökkenő pályán marad az államadósság.