Teljesen átrendezhődhet az európai villamos energia ágazat

Gazdaság

A finn Fortum 8,05 milliárd eurós, részvényenkénti 22 eurós felvásárlási ajánlatot tett a német Uniperre. A Fortum leginkább a társaság vízerőművei és svédországi atomerőművei, illetve esetleg oroszországi gáztüzelésű erőművek iránt érdeklődik, és máris az Uniper széntüzelésű erőműveinek átvételéről egyeztet egy harmadik partnerrel.

Az E.On résztulajdonában álló, egyebek mellett erőmű-üzemeltetéssel és energiakereskedelemmel foglalkozó Uniper 2016-ban mintegy 67 milliárd eurós árbevételt produkált. A társaság összességében körülbelül 40 gigawatt erőművi kapacitás felett rendelkezik Európában és Oroszországban, portfóliójában víz-, szén- és gázerőművek szerepelnek, de gázvezetékekben, lng-terminálokban és atomerőművekben is rendelkezik részesedéssel Európa-szerte.

Az ügyre rálátó forrásokat idézve a Reuters azt írja, a Fortum leginkább az Uniper vízerőművei és svédországi atomerőművei, illetve esetleg oroszországi gáztüzelésű erőművek iránt érdeklődik, és máris az Uniper széntüzelésű erőműveinek átvételéről egyeztet egy harmadik partnerrel. A Financial Times szintén úgy tudja, hogy a Fortum megszerzése esetén tovább darabolná az Unipert; az értékesítendő eszközök körébe például németországi szén-, gáz- és vízerőművek tartozhatnak.

portfolio.hu