Elemzők: idén tovább csökkenhet a munkanélküliség

Gazdaság

Tovább folytatódhat a munkanélküliek arányának csökkenése idén, azonban a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint a február-áprilisi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 56 ezerrel 209 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal, 4,6 százalékra csökkent. A február-áprilisi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 378 ezer volt, 84 ezerrel – 2,0 százalékkal – több, mint egy évvel korábban.
Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a következő hónapokban az idénymunka-lehetőségek felfutásával a munkanélküliségi ráta újra csökkenésnek indulhat, éves átlagban 4,2 százalékos rátára számít. A munkanélküliség az előző időszakhoz képest kissé emelkedett, az enyhe emelkedés részben azzal magyarázható, hogy az aktivitási ráta 61,1 százalékról 61,4 százalékra nőtt, és a munkaerőpiacon aktívként megjelenők nem mindegyike helyezkedett el azonnal.
Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint idén a munkaerőpiaci helyzet javulásában elsősorban a bérek emelkedése lesz a domináns, miközben a foglalkoztatottság emelkedése és a munkanélküliség csökkenése lassabb ütemű lehet, mint korábban. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerőhiány egyre nagyobb, a vállalatok folyamatosan keresik a szabad munkaerőt, viszont egyre lassabban találják azt meg, vagy a regionális különbségek, vagy a képzettségi problémák miatt. Kedvező, hogy az elsődleges munkaerőpiacon nőtt a létszám az elmúlt egy évben. Ezt azonban ellensúlyozta a külföldön dolgozók valamint a közfoglalkoztatottak számának csökkenése. A szezonalitás mellett ez is némiképp felfelé hajtja a munkanélküliségi rátát.
Az elemző szerint a munkanélküliségi ráta várhatóan 4 százalék közelébe süllyedhet az év végére.
Horváth András, a Takarékbank elemzője kiemelte: kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma szinte minden ágazatban bővülést mutat. Várhatóan tovább csökken a munkanélküliek száma, idén a nyár második felére 4 százalék körüli szintre csökkenhet a munkanélküliségi ráta – írta. A munkaerőhiányról szóló hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 800 ezres munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számából ítélve. Ezek egy részének a foglalkoztathatósága problémás, így érdemi beavatkozások szükségesek a nyílt munkaerőpiacon való megjelenésükhöz. Az egészségesebb foglalkoztatási szerkezet érdekében a közszférából több tízezer magasan képzett munkavállaló átvezetésére lenne szükség a versenyszférába – tette hozzá.
Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint az év végére 4 százalékra csökkenhet a munkanélküliség. A friss adatokból az is látszik, hogy az előző évhez képest 11 ezerrel csökkent a közfoglalkoztatottak száma – tette hozzá. Kérdésesnek nevezte, hogy a közfoglalkoztatásból távozók közül mennyien tudnak elhelyezkedni az elsődleges piacon. Azt mondta, egyelőre csak az látszik, hogy a nyugdíjba vonulók számával csökken a költségvetési ágazatban dolgozók száma, és az eddig megismert költségvetési tervek alapján nem várható, hogy komolyabb elbocsátásokra kerülne sor. Hozzátette: a következő hónapokban ismét nőhet a foglalkoztatottság a szezonális munkák belépésével.